Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Hertogenpad: Algemeen 238km.

GPS
RouteInformatie

Het Hertogenpad is een lange afstand-wandeling (LAW 13) met een lengte van 238 km tussen Roermond in Limburg en Breda in Noord Brabant.
De route is in beide richtingen met wit-rode tekens gemarkeerd en in een gids beschreven. Globaal gaat het pad door het gebied van de Peel, de Meijerij, de Maashorst, we lopen door 's-Hertogenbosch en daarna door de Loonse en Drunense Duinen naar Breda.
Het hertogdom Brabant, waaraan de naam van deze LAW is ontleend was een historisch gebied in de Nederlanden. Het hertogdom bestond van 1183 tot 1795 en stamde af van het graafschap Leuven en het geslacht Reiniers. Vooral Breda en 's-Hertogenbosch waren én van de belangrijkste steden.
Het grondgebied bestond voornamelijk uit de drie hedendaagse Belgische provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Antwerpen en het merendeel van de hedendaagse Nederlandse provincies Noord-Brabant en Limburg, alsook het Duitse Herzogenrath.
Het einde van het hertogdom Brabant kwam in 1795, door Franse Revolutie en Napoleon werd het gebied geannexeerd door Frankrijk.
Voor ons begint het pad bij het station van Roermond en gaat langs Uden, Volkel, Handel, Griendtsveen, Meijel en Blaricum naar de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Daarna verder via Vlijmen, langs de Efteling en via Dongen naar het Kasteel van Breda waar het eindpunt ligt van deze LAW.
In 's-Hertogenbosch sluit het pad aan op het noordelijke en zuidelijke deel van het Pelgrimspad en het Maarten van Rossumpad en in Roermond op het Pieterpad.
Onderweg passeren we eerst het landgoed van kasteel De Horn en het Natuurreservaat Leudal met zijn fraaie rivierdalen en daarna het Nationaal Park De Groote Peel. Het Peelland was tot voor kort nog woest en slecht toegankelijk door barre stuifzanden, uitgestrekte heiden en verraderlijke veenmoerassen. Dit peellandschap is nog slechts ten dele terug te vinden temidden van de weidse boerenontginningen en met name in de Deurnesche Peel en de Groote Peel.
Na de Natuurreservaten van de Mariapeel, Grientsveen en de Deurnesche Peel loopt deze LAW ook door de uitgebreide bossen van de "De Stippelberg".
In de buurt van Uden komen we door het natuurpark "De Maashorst" en daarna door het landschap van de Meierij voordat we de voormalige garnizoensstad en bisdom 's-Hertogenbosch bereiken.
Na 's-Hertogenbosch komt deze route nog door het nationale park van de Loonse en Drunense Duinen en de natuurgebieden van de Oisterwijkse vennen en de Kampina.