Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Hertogenpad: Deuteren - Giersbergen 14km.

GPS

Vanaf de parkeerplaats Moerputten bij het buurtschap Deuteren wandelen we naar het tracé van een oude spoorbaan.
De oude Langstraatspoorlijn was een spoorlijn van Lage Zwaluwe via Waalwijk naar 's-Hertogenbosch en had de bijnaam het Halvezolenlijntje, verwijzend naar de schoenenindustrie en de inwoners van deze streek. De spoorlijn werd in delen geopend tussen 1886 en 1890 en was in gebruik tot 1997.
We passeren hier o.a. de lange Moerputtenbrug (600m) en de Venkantbrug (33m).
Na bijna 3 kilometer verlaten we het trace van het Halvezolenlijntje en lopen de Heidijk op. De Heidijk werd in 1359 aangelegd om Vlijmen en Nieuwkuijk te beschermen tegen de overstromingen van de Maas.
Voorlopig blijven we het pad over de Heidijk volgen. Onderweg passeren we verschillende informatieborden over deze dijk en de omgeving. We passeren een fraai uitkijkpunt over de polders van De Ham en Vlijmsche Ven.
Daarna lopen we door een stuk bosgebied van de Nieuwkuijksche bossen en passeren de waterplas Nieuwkuijksche Wiel. Even later passeren we de molen Emma, een oude korenmolen uit 1886.
Na de molen Emma lopen we zuidwaarts dwars door een weilanden gebied. Halverwege het Liniepad passeren we een grenspaal op de oude grens van Holland en Brabant uit 1795.
Dan komen we bij het Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen, steken dit kanaal over en lopen de bossen binnen van de Loonse en Drunense Duinen. Na verschillende bospaden wandelen we langs het Pannenkoekenhuis Helvoitsche Heide.
Daarna volgen nog verschillende bospaden en via het lange bospad de Giersebaan bereiken we na geruime tijd het buurtschap Giersbergen bij de Herberg de Drie Linden.

Moerputtenbrug
Uitkijkpunt
Nieuwkuijksche Wiel
Molen Emma
Afwateringskanaal