Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Hertogenpad: Heitrak - Ysselsteyn 22km.

GPS

Via de Kromme Heitraksedijk lopen we onder de A67 door en verder over de Koeweideweg en de Kanaalstraat.
Nadat we het Kanaal van Deurne zijn overgestoken lopen we over de Oude Peelweg naar de Centurioweg.
Op de hoek van de Oude Peelstraat en de Centurioweg staat een monument over een Romeinse helm. Hier werd in 1910 een verguld-zilveren Romeinse officiershelm gevonden door een veenarbeider. De helm zou toebehoord hebben aan een verdronken Romein. In werkelijkheid ging het waarschijnlijk om een votiefgave, een offergift uit de 4e eeuw van onze jaartelling.
We steken even daarna de Helenavaart over en komen in de natuurgebieden van Mariapeel en Griendtsveen. Beide gebieden zijn hoogveengebieden waar vroeger veel turf werd gestoken. Nu zijn het natuurreservaten met verschillende kanalen, grienden en moerasgebieden waar vele vogelsoorten gebruik van maken tijdens hun trektochten.
Nadat we verschillende kilometers door de voormelde natuurgebieden hebben gelopen komen we aan bij het plaatsje Griendtsveen dat rond 1885 werd gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de turfontginning van de Peel. Griendtsveen heeft een zeer schilderachtige ligging en heeft een beschermd dorpsgezicht.
Direct na Griendsveen lopen we langs een oude turfschuur met een informatiebord over het vroegere leven in deze streek. Dan komen we op een onverhard pad langs het Defensie- of Peelkanaal dat we ongeveer 6 kilometer gaan volgen. Om de paar honderd meter staat er een bunker langs dit kanaal, dit zijn de resten van de Peel-Raamlinie.
Het Peelkanaal is een oude frontlinie die in de jaren dertig werd gebouwd maar nooit echt dienst heeft gedaan. De oude bunkers doen nu dienst als onderkomen voor de vleermuizen.
Onderweg langs dit kanaal passeren we ook nog een zgn. Zerkenpaal, een oude grenspaal. Een informatiebord vertelt meer over deze grenspaal.
Aangekomen bij de Deurnseweg verlaten we het pad langs het Peelkanaal en lopen links langs de Groote Berg (een verhoogd zandgebied). Bij een openlucht kapel beëindigen we deze etappe van het Hertogenpad.

Helmmonument
Helenavaart
Mariapeel
Griendtsveen
Peelkanaal