Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Hertogenpad: Ysselsteyn - Handel 23,5km.

GPS

Bij de openlucht kapel aan de Langstraat beginnen we deze etappe van het Hertogenpad.
Even verder langs deze Langstraat passeren we een oude grenssteen.
In 1716 was hier de toenmalige landsgrens tussen de Nederlandse Staat en het Koninkrijk Pruisen. Deze grens werd zichtbaar gemaakt in de Peel door deze grenspalen en een grenssloot. Nadien is deze grens, bij de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden, de provinciegrens tussen Noord-Brabant en Limburg geworden.
We slaan rechtaf en vervolgen de route van het Hertogenpad verder over de Kraaienhut en komen in het kleine natuurgebied de Deurnese Peel eveneens een heide/moerasgebied.
Na de Deurnese Peel lopen we verder over enkele stille asfaltwegen tussen de weilanden door en passeren we de Sinsvijver. We lopen hier langs een beekje door een heide/moerasveld en komen bij de bossen van de Stippelberg.
Even verder passeren we de Stippelberg, in de sloten onderweg zien we regelmatig dat er schotten zijn geplaatst, hierdoor probeert stichting Natuurmonumenten het water tegen te houden zodat hetgebied niet uitdroogt.
Het natuurgebied "Stippelberg", waar we ruim 8 kilometer doorheen zullen lopen, bestaat uit zandverstuivingen, heide, statige lanen en enkele watervennen. Onderweg zien we regelmatig oude stuifduinen die als 'stippels' in het landschap liggen en het gebied dankt hieraan zijn naam "Stippelberg". Na het bosgebied van de Stippelberg wandelen we over een 2,5 kilometer lang, kaarsrecht zandpad naar de bossen en weilanden van De Sijp en Cleefs Wit.
Even later passeren we de recreatieplas "De Rooije Plas" en via de Haveltweg wandelen we naar het plaatsje (en ons eindpunt) Handel.

Openluchtkapel
Grenspaal Grote Berg
Bossen Stippelberg
Bossen Cleefswit
Handel