Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Hertogenpad: Uden - Berlicum 30km.

GPS

Vanaf de rand van Uden lopen we naar de drukke rondweg van Uden.
Nadat we de drukke rondweg zijn overgestoken lopen we naar de bossen van Udenoord. In deze bossen ligt het Theater "Naat Piek" dat prachtig is gelegen in deze bosrijke omgeving.
We volgen verschillende bospaden waaronder het Slingerpaadje en na geruime tijd komen we langs het buurtschap Hengstheuvel.
Dan lopen we de bossen binnen van de Maashorst en passeren een stuifzand gebied met veel heidevelden. enige tijd later passeren we het bezoekerscentrum "Slabroek" en passeren een kabouterpad.
Dit bosgebied van de Maashorst wordt afgewisseld met heidevelden, weilanden, akkers, oude houtwallen en stuifzandruggen zoals de "Slabroekse Bergen". De Maashorst is één van de grootste natuurparken van Noord-Brabant.
Via de Piet Geersdijk verlaten we dit gebied en buigen af naar het kleine natuurgebied van de Bedafsche Bergen. We lopen hier in het gebied van de Peelrandbreuk. De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel en grofweg volgt deze breuklijn de lijn Roermond-Deurne-Uden-Heesch.
Dit bosgebied met vele zandduinen van ruim twintig meter hoogte en steile stuifwallen is de scheidingslijn van de Peelrandbreuk die hier tussen de buurtschappen Bedaf en Loo duidelijk te zien is.
Nadat we de Nistelrodesedijk zijn overgestoken volgen weer een aantal paden en stille wegen in een open weiland gebied en een klein bosgebied van de Heidsche Wal. We passeren hier een aantal grote boerderijen zoals de "Bernisse" hoeve en de "Hommelse" hoeve.
Via de het gebied van de Wildhorst en de Heeswijksche Bossen bereiken we de de Leigraaf en even later kasteel Heeswijk dat dateert uit de 11e eeuw.
Na het kasteel bereiken we de oevers van het riviertje de Aa. Vanaf hier gaan we dit riviertje geruime tijd volgen, we passeren de Seldenzate ruine en blijven het pad langs de Aa volgen tot aan Berlicum.

Bezoekerscentrum Slabroek
Bedafsche Bergen
Uitkijktoren
Kasteel Heeswijk
Riviertje Aa