Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Peellandpad: Ysselsteyn - Heitrak 22km.

GPS

Direct aan het begin van deze etappe lopen we langs het Defensie- of Peelkanaal.
Om de paar honderd meter staat er een bunker langs dit kanaal. Dit zijn de resten van de Peel-Raamlinie. Een oude frontlinie die in de jaren dertig werd gebouwd maar nooit echt dienst heeft gedaan. De oude bunkers doen nu dienst als onderkomen voor de vleermuizen.
Na 6 kilometer verlaten we dit kanaal en passeren we de restanten van een oude turfschuur en lopen verder naar Griendtsveen dat rond 1885 werd gesticht. De geschiedenis van Griendtsveen is nauw verweven met de turfontginning van de Peel. Griendtsveen heeft een zeer schilderachtige ligging en heeft een beschermd dorpsgezicht.
Daarna gaat de route naar de natuurgebieden van Griendtsveen en Mariapeel. Beide gebieden zijn hoogveengebieden waar vroeger veel turf werd gestoken. Nu zijn het natuurreservaten met verschillende kanalen, grienden en moerasgebieden waar vele vogelsoorten gebruik van maken tijdens hun trektochten. Na de Mariapeel wandelen we naar het Soemeer, eveneens een hoogveengebied. Hier werd in 1910 een verguld-zilveren Romeinse officiershelm gevonden door een veenarbeider. De helm zou toebehoord hebben aan een verdronken Romein. In werkelijkheid ging het waarschijnlijk om een votiefgave, een offergift uit de 4e eeuw van onze jaartelling.
Op de hoek van de Peelstraat en de Centurioweg staat een monument over deze Romeinse helm.
Daarna wandelen we via de Peelstraat naar het viadukt en kruisen de A67 en hierna wandelen we verder in de richting van het buurtschap Heitrak waar onze etappe voor deze dag eindigt.

Peelkanaal
Griendtsveen
Mariapeel
Helmmonument
Wandelpad