Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Peellandpad: Handel - Ysselsteyn 23,5km.

GPS

Onze dag begint niet erg florissant, eerst onderweg naar het startpunt een dikke file en bij aankomst in Handel een dikke vette regenbui maar nadat we eerst de koffie met appelgebak hebben genuttigd is het droog geworden en gaan we van start.
We verlaten Handel via de Haveltweg en passeren de recreatieplas "De Rooije Plas" waarna we de bossen van Cleefswit inlopen.
Daarna wandelen we over een 4 kilometer lang, kaarsrecht zandpad naar de bossen van de Stippelberg. Het natuurgebied "Stippelberg", waar we ruim 8 kilometer doorheen zullen lopen, bestaat uit zandverstuivingen, heide, statige lanen en enkele watervennen. Onderweg zien we regelmatig oude stuifduinen die als 'stippels' in het landschap liggen en het gebied dankt hieraan zijn naam "Stippelberg". In de sloten onderweg zien we regelmatig dat er schotten zijn geplaatst, hierdoor probeert stichting Natuurmonumenten het water tegen te houden zodat het gebied niet uitdroogt.
Na de bossen van de Stippelberg lopen we door een heide/moerasveld, langs een beekje en passeren we de Sinsvijver. We vervolgen de route van het Peellandpad en komen in het gebied van de Deurnese Peel, eveneens een heide/moerasgebied. Bij de drukke N270 komen we in het gebied van de Grote Berg, een verhoogd zandgebied waar de grensovergang tussen Noord-Brabant en Limburg doorheen loopt. Hier passeren we een vernieuwde grenssteen.
In 1716 was hier de toenmalige landsgrens tussen de Nederlandse Staat en het Koninkrijk Pruisen. Deze grens werd zichtbaar gemaakt in de Peel door deze grenspalen en een grenssloot. Nadien is deze grens, bij de vorming van het Koninkrijk der Nederlanden, de provinciegrens tussen Noord-Brabant en Limburg geworden. Even voorbij de grenssteen passeren we een openlucht kapel waar onze 4e etappe van het Peellandpad eindigt.

Bossen Cleefswit
Ven Stippelberg
Grenspaal Grote Berg
Openluchtkapel
Wandelpad