Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen op Kreta in het district Chania.

GPS
 

Op Kreta zijn vele mogelijkheden om te wandelen maar omdat Kreta nogal bergachtig is zal bij elke wandeling wel enige hoogteverschil overwonnen moeten worden.
Door dit bergachtige gebied zijn er soms weinig mogelijkheden tot rondwandelen!!
Aangezien de Grieken niet van wandelen houden en het principe hanteren "ik heb een auto en die gebruik ik" zijn er weinig uitgezette wandelingen op het eiland te vinden. Een uitzondering is de befaamde E4 die van west naar oost dwars over het hele eiland loopt.
Omdat Kreta veel kloven kent zijn er veel wandelingen door kloven mogelijk en de bekendste is natuurlijk de beroemde 18 km lange Samariakloof maar tevens is hij ook de drukste en zelf vinden wij deze kloof lang niet de mooiste...!!!
Voor ons waren de wandelboekjes van Rother en van Sunflower een goede handleiding al moesten we op sommige punten behoorlijk improviseren en hou er rekening mee dat in sommige kloven hier en daar ook soms de handen moeten worden gebruikt.
Verder is het met de komst van de vele topo kaarten het maken/uitzetten van een wandelingen een stuk eenvoudiger geworden (vooral met een GPS).
Gelukkig zie je op steeds meer plekken markeringen komen in de vorm van verfstippen), maar in geval van twijfel zijn er altijd wel enige steenmannetjes die je de goede richting kunnen wijzen.


Tsichlianakloof 11km (4u).
De brede kloof tussen Polyrinia en Sirikari is een makkelijke kloofwandeling zonder geklauter over rotsblokken of doorwaadbare beekbeddingen.
Vanuit Polyrinia (365m), een plaatsje met oude stadswallen, openlucht theater en veel oude waterlopen. lopen we naar een oud Romeins Aquaduct en het oude washuis. Dan dalen we af naar het kerkje Agios Ioannis en komen bij de toegang van de kloof.
Volg nu de groene bordjes. We passeren eerst een pomphuis en komen daarna bij een oude stenen boogbrug (193m) die we oversteken. Daarna lopen we de kloof binnen en klimmen langzaam stroomopwaarts langs een beekbedding verder de kloof in.
Halverwege de kloof is een fraaie rustplaats onder een aantal plantanen. Een stuk na de rustplaats klimmen we omhoog, passeren een kleine kapel en lopen over het erf van een boerenhoeve. Direct daarna klimmen we links omhoog en komen bij de kerk Agios Konstantinos (505m) met een wijds uitzicht op de omgeving. Dezelfde weg terug door de kloof geeft weer een heel ander uitzicht.

Rondwandelina Milia 9,5km (3,5u).
In een kastanjebos ten zuiden van Kissamos ligt het eco dorpje Milia (556m).
Vanaf de parkeerplaats voor Milia lopen we door het dorpje en daarna via Kota Milia door een kastanjebos naar beneden langs een kapel. Via een onverhard pad lopen we tussen de olijfbomen door naar het gehucht Aikirgianis (272m) en passeren de kerk.
Na het dorpje gaan we scherp rechts waarbij we een kapel passeren en links een fraai uitzicht hebben op de fraai gevormde kerktoren van Topolia.
Even later lopen we door Tsourouniana (425m) en klimmen daarna verder omhoog naar de col Trapeza (581m) bij een grote rotspunt. Na de col lopen we over een smal rotspad over de flank van de berg en hebben een prachtig uitzicht over het dal en Milia.
Na geruime tijd komen we op een onverharde weg en lopen terug naar Mila.

Kloosterroute en Gouvernetokloof 6km (3,5u).
Nadat we eerst een bezoek hebben gebracht aan het klooster van Agia Triada, rijden we naar het klooster Moni Gouverneto (254m) waar deze fraaie route begint.
Achter dit klooster begint de afdaling richting de Gouvernetokloof en een kleine rotsbaai aan zee. Na enige tijd komen we bij de ingang van de druipsteengrot Arkoudiotissa. In deze diepe grot staan verschillende druipsteen formaties, tevens is in deze grot een kapel gebouwd.
Na de grot lopen we verder omlaag en na een fikse afdaling komen we bij het oude klooster Moni Katholiko (76m) dat na verschillende piraten aanvallen niet meer bewoont is.
We passeren eerst de Johannisgrot (150m diep) en daarna een fraaie klokkentoren met daarachter de ingang van de kerk die in de rotsen is uitgehouwen.
Via een imposante boogbrug steken we de kloof over en dalen af in de kloof. Via een pad door de kloofbedding dalen we verder af naar een kleine rotsbaai aan de zee. Hier ligt ook de oude steengroeve waar men de stenen voor het klooster vandaan haalde.
Daarna terug via een fikse lange klim (254m) naar het beginpunt.

Twee klovenwandeling bij Katsomatados 17km (5,5u).
In Katsamatados (264m), bij de brug over een riviertje lopen we de Topolianakloof is en dalen langs de rivierbedding af de kloof in en onderweg zien we links de grotkapel Agia Sofia.
Na de kloof lopen we langs een oude boogbrug en komen even later bij het gehucht Kapsaniana (91m). Daarna klimmen we omhoog naar Latsiana en passeren een paar nieuwe en oude kerkjes. Na Latsiania lopen we verder omhoog naar de Agios Antonios (251m) waar we een pachtig uitzicht hebben over de onderliggende dalen.
Via het gehucht Mouri lopen we verder en na geruime tijd komen we bij de Mourikloof die we door de rotsbedding omhoog gaan volgen. Boven aan de kloof staat de kapel Athanasios (470m) en lopen we verder naar een col (518m) waar we weer een fraai uitzicht hebben op de verschillende dalen.
Na de col dalen we af de vallei in en zien we enige tijd later Katsomatados onder ons liggen en de grotkapel Agia Sofia.
We blijven nu afdalen en passeren wederom een kapel. Daarna komen we weer uit bij de brug in Katsomatados waar deze wandeling begon.

Polifimosgrot bij Sougia 14km (5u).
Vanuit Sougia lopen we een stukje over de E4 langs de kust en klimmen direct fors omhoog. Onderweg hebben we fraaie uitzichten over de zuidkust van Kreta.
Bij de col (140m) voor de Keratidaskloof gaan we links omhoog en lopen naar de Polifimosgrot die 2 ingangen heeft. In de grote zaal van de grot zien we verschillende druipsteen formaties.
Na de grot klimmen we verder omhoog en bereiken een onverharde weg die ons naar Koustogerako brengt (480m).
Na Koustogerako dalen we via kleine paadjes af over een smalle bergflank naar Livadas (275m) en lopen daarna verder over een stille weg en komen bij de bekende wandelroute E4 aan.
Via deze E4 dalen we verder af door de vallei en komt de Sougiabaai en Sougia weer inzicht. Na Spillara bereiken we weer het kustplaatsje Sougia

Figou en Agia Irinikloven bij Agia Irini 11,5km (4,5u) of 17,5 (6,5u).
Vanaf Agia Irini (550m) lopen we over de E4 omhoog richting de Omalos-vlakte en klimmen fors omhoog naar de col de Pirous (845m). Onderweg hebben we steeds fraaie uitzichten op de omgeving.
Na de col dalen we af in een trechtervormig keteldal en verlaten de E4 en komen in de Figoukloof. Via een ruig paadje dalen we af over rolkeien en grote rotsblokken waar we soms de handen moeten gebruiken en verder te komen.
Op 505 meter hoogte bereiken we de Agia Irinikloof en komen bij de eerste rustplaats in deze kloof. Over een lengte van 6km daalt de Agia Irinikloof af naar 98 meter hoogte over soms brede en soms smalle paadjes. Op sommige passages zijn houten leuningen langs het pad geplaatst.
Het is niet alleen dalen maar op sommige plekken moet er nog even aardig worden geklommen (soms met handen) om verschillende rotsformaties te passeren. Onderweg in de kloof zijn een zestal rustplaatsen aangelegd met water en soms wc's.
Aan het eind van de kloof is de taverne Oasis, hier kan men een taxi bestellen om terug te gaan naar Agia Irina. Wij zijn de uitdaging aangegaan en zijn de Agia Irinakloof weer omhoog teruggelopen (6km/2u), waardoor de totale tocht 17,5km/6,5uur werd.

Lissoskloof en Lissos bij Sougia 11km (4,5u).
Bij Sougia lopen we langs het haventje en daarna direct de Lissoskloof in waar we gelijk even de handen moeten gebruiken om omhoog te klimmen.
We blijven in de kloof omhoog klimmen en passeren verschillende rotsformaties. Na enige tijd verlaten we de kloof en klimmen omhoog naar een plateau (160m) en dalen daarna steil af naar het antieke Lissos (10m) dat beneden in de vallei aan een baai ligt.
Na een bezoek aan de ruines van het antieke Lissos klimmen we weer steil omhoog en daarna weer omlaag naar de Lissoskloof en vervolgen onze tocht door de kloof over de route van de E4.
Even later nemen we de afslag naar rechts en klimmen omhoog naar een col op 232 meter hoogte. Na de col blijven we over een smal paadje de route volgen en passeren verschillende kleine valleien. Na een beekbedding en een beekdal komen we bij een onverharde weg die we omlaag gaan volgen. Na geruime tijd passeren we de Agia Irinikapel (75m) waar we een fraai uitzicht hebben over Sougia en kust. Enige tijd later lopen we Sougia weer binnen.

Anopoliskloof en Loutra bij Chora Sfakion 18,5km (6,5u).
Vanuit Chora Sfakion lopen we omhoog en dalen af in de Ilingaskloof die we oversteken.
Daarna lopen en klauteren we de Anopoliskloof in die we ruim een uur gaan volgens waarbij we regelmatig de handen moeten gebruiken. De kloof is soms behoorlijk smal maar redelijk goed te doen.
Aan het eind van de kloof komen we op de Anopolis hoogvlakte en klimmen we verder naar de GSM masten bij het dorpje Kambia (598m). In Kambia lopen we langs het plaatselijke kerkje en krijgen dan ineens uitzicht op de fraai gelegen Loutrobaai ver beneden ons.
Nu volgt er een steile afdaling van ruim 500 meter naar Loutra over een smal zigzag bergpaadje maar het uitzicht blijft prachtig mooi en in het autovrije Loutra met zijn vele terrasjes is het goed vertoeven (eventueel kan men hier met de boot terug naar Chora Sfakion).
Na een pauze in Loutra lopen we de E4 op langs de kust en passeren we enkele kleine strandjes waaronder het fraaie Sweet Water Beach. Regelmatig is het klimmen en dalen en op sommige plekken is het pad in de rotsen uitgehouwen. We passeren de Timios Stavroskapel en na geruime tijd komen we bij de kustweg die we verder aflopen naar Chora Sfakion.

Rondwandeling naar Oud Chora bij Chora Sfakion 7km (2u).
Op de weg naar Aradena (net buiten Chora Sfakion) lopen we omhoog en gaan naar rechts verder omhoog en passeren een wit kerkje met een fraai uitzicht over Chora Sfakion.
Daarna lopen we verder omhoog over een breed bergpad tot boven de kloof en lopen een klein bergpaadje in aangegeven met steenmannetjes. We lopen boven de kloof langs en dalen na de kloof af naar de ruines van Oud Chora dat door een aardbeving grotendeels is verwoest.
Bij het oude kerkje hebben we weer een fraai uitzicht over Chora Sfakion en de baai.
Daarna dalen we over het breed onverhard pad af (eerst tussen de olijfbomen) tot de eerste huizen van Chora Sfakion waarna we rechts via smalle paadjes verder kunnen afdalen. We paseren een kerkje met verschillende zonnewijzers, op het plein voor het kerkje staat een grote zonnewijzer getekend waarbij de wandelaar zelf als wijzer dienst kan doen.
We blijven afdalen en komen weer bij de haven van Chora Sfakion aan.

Klein rondje Loutra via Finix 5km (2u).
Deze keer nemen we in Chora Sfakion de boot naar Loutra en vanuit dit autovrij plaatsje met zijn vele terrasjes lopen we fors omhoog de berg op waarbij we achter ons fraaie uitzichten hebben op de baai van Loutra.
Na ruim 175 meter klimmen slaan we af en lopen over een bergflank en zien onder ons het schiereiland tussen de kleine dorpjes Loutra en Finix.
Na enige tijd dalen we af tussen rotsblokken en lage struiken en komen bij het strand van Finix en lopen langs de kleine baai en haventje van Finix met de taverne Old Phoenix.
na een kleine rustpauze lopen we over een steenslagpad langs de kust van het voormelde schiereiland. Even later passeren we de ruines van het antieke Finix en een klein kerkje dat het antieke Finix en een klein kerkje datin de rotskust is uitgehouwen.
Na het antieke Finix passeren we een kleine begraafplaats met bijbehorende kapel en zien we een oude Venetiaans fort met daarachter het kleine eilandje Fanari in de Loutrabaai.
Daarna lopen we verder langs de kust en komen we weer in Loutra uit waar we de boot terugnemen naar Chora Sfakion.

Aradenakloof 15km (6u).
Wij beginnen deze wandeling bij het verlaten dorpje Aradena (567m), bij de stalen brug die de 140 meter dieper gelegen Aradenakloof overspant.
Via een stille weg lopen we een stukje omhoog en krijgen een wijds uitzicht over de Libische Zee. Daarna lopen we over smalle rotspaadjes tussen fraaie rots passages door en dalen af naar het bergdorpje Livaniana (232m).
Na Livaniana dalen we verder af naar de kust en komen op de E4 die hier langs de kust loopt en bereiken even later het strand van Marmara Beach gelegen aan het begin van de Aradenakloof.
Vanaf hier lopen we de Aradenakloof in die als natuurbelevenis behoort tot de topwandelingen van Kreta. Het voor een deel door kleine steile ravijnen onderbroken pad is groen-rood gemarkeerd en zo nu en dan moeten de handen uit de mouwen worden gestoken.
De wanden van de kloof zijn wisselend smal en breed maar steeds hoog en steil. Onderweg kan op 3 plaatsen de kloof worden verlaten naar Livaniana en Agio Ioannis. Vanaf zeeniveau stijgt de kloof ruim 400 meter en de lengte tot aan de stalen brug is bijna 8km.
Het spectaculairste stuk is aan het eind van de kloof hier liggen een paar huizen hoge rotsblokken die de doorgang versperren. Via een 2-tal stalen ladder kan men tegen deze rotsblokken opklimmen en daarna via wat touwen verder omhoog. Sinds 2004 kan men deze passage vermijden via een smal rotspad met reling aan de linkerzijde van de kloof.
Na de stalen brug klimmen we via een oude kalderimi 140 meter omhoog naar het door een vete verlaten dorpje Aradena. We passeren een kruiskoepelkapel en even later staan we weer op de stalen brug waar men eventueel met bungeejump vanaf kan springen.

De GPS-routes van deze wandelingen zijn te downloaden op de GPS-pagina.