Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

District Chania.

Het district Chania ligt helemaal in het westen van Kreta en heeft een oppervlakte van 2.375 km2.
De hoofdstad is de stad Chania. Een zeer groot gebied van het departement Chania is bergachtig, deze bergketen (Lefka Ori, de witte bergen) spant zich uit van west naar oost.
In dit gebergte liggen enkele plateau's als bv. Omalos (hoogte 1.080 m) en Askifou (hoogte 730 m). De hoogste berg is de Pachnes, met 2452 meter. Tevens bevinden er zich vele kloven en ravijnen, zoals Aghia Irini, Samaria, Aradena, Imbros en nog vele andere.
In tegenstelling tot het noorden, lopen in het zuiden de Witte Bergen door tot bijna in zee, waardoor in het westen en zuiden, met uitzondering van de kleine vlakte van Paleochora in het westen en de vlakte van Frangokastelo in oosten, slechts een smalle strook land vlak is om te bebouwen, waardoor de wilde en ongerepte schoonheid niet aangetast is.
In het noorden vormt zich een grote vruchtbare vlakte gevoed door het overvloedig aanwezige water, uit bronnen die rivieren worden, met als grootste de Platanias (het antieke Iardano) en de Kiliaris. In het noord-oosten van het disctrict Chania ligt het Meer van Kournas, het enige zoetwatermeer en van Kreta.
Prachtige witte stranden vindt men bij o.a. bij Balos-Gramvoussa en Elafonissi en Frangokastello, waar men ook het kasteel kunt bekijken. In de buurt van de stad Chania vindt u nog meer brede zandstranden.
Chania is een prachtige oude stad, het is na Heraklion de grootste stad van Kreta. Chania heeft zowel Turkse als Venetiaanse elementen die nog grote delen van de stad sieren. Vooral uit het Venetiaanse tijdperk zijn nog tal van monumenten overgebleven. Aan de haven langs de kade staan nog veel van die grote Venetiaanse huizen, met daartussen heel smalle straatjes, met veel gezellige winkeltjes. Het uitgaansleven is hier erg leuk en dineren bij een van de restaurants bij het haventje is aan te raden.
Stranden zijn volop te vinden in de omgeving van Chania en het vliegveld ligt op 15 kilometer ten oosten van de stad.
In het noorden is Kissamos een belangrijke plaats, terwijl in het zuiden Paleochoro en Choro Sfakia de bekende toeristische plaatsen zijn.
In het westen ligt bij Falasarna de antieke stad Phalasarna, dit was een belangrijke haven en tevens handelscentrum in de Neolithische periode. Een belangrijke vondst is hier de beroemde troon van Phalassarna.
Het Byzantijnse Rijk en het orthodoxe geloof waren twee machten die hun onuitwisbare stempel op de geschiedenis van Kreta hebben achtergelaten. Alleen al in het district Chania zijn meer dan 300 Byzantijnse kerken behouden gebleven. Een reeks andere forten en kouledes (soort fort), zoals dat van Itzedin (1872) in Kalami, de kouledes van Aptera (1867) de kouledes van Askifou en de toren van Alidaki in Ebrosnero, Apokoronas herinneren allen aan de Turkse bezettingstijd.
Op het schiereiland Akrotiri bevinden zich de fraaie kloosters: Mon. Agia Triada, Mon. Gouvernetou en Mon. Katholikou. In het zuidwesten ligt het klooster van Mon. Chrisokalitisa.

Stad Chania
Mon. Agia Triada
Phalasarna
Choro Sfakia
Aradenakloof