Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Kreta, Algemeen.

Kreta is het grootste Griekse eiland met een oppervlakte van ruim 8300 vierkante kilometer en een kustlijn van ruim 1000 kilometer. In de lengte is Kreta ongeveer 250 kilometer, het smalst is Kreta bij Ierapetra, daar is het eiland 12 kilometer breed terwijl het eiland op het breedste punt 60 kilometer breed is.
Kreta ligt een dikke 350 kilometer van het Afrikaanse continent ten noorden van de Libische kust. Ten noorden van Kreta ligt de Ege´sche zee en ten zuiden van Kreta de Libische zee. Kreta kent een mediterraan klimaat dus warme zomers en zachte winters.
Kreta is verdeelt in 4 bestuurlijke districten; Chania, Rethymno, Heraklion en Lassithi. Op Kreta wonen ongeveer 600.000 mensen. Heraklion, de hoofdstad van het eiland, heeft een inwonertal van ongeveer 150.000 inwoners en is de grootste stad op het eiland. Bij Heraklion en Chania liggen de 2 vliegvelden van het eiland. Kreta is bergachtig en kent 3 bergketens.
De Lefka Ori (in het westen), het Ida gebergte (in het centrum) en het Oros Dikti gebergte (in het oosten). Het hoogste punt is de top van de berg Ida Psiloritis welke een hoogte heeft van 2456 meter.
Van de vroegere Mino´sche beschaving is nog veel terug te vinden op het eiland maar door een uitbarsting van de vulkaan Santorini (Thira) in het jaar 1628 v Chr is er veel verwoest. De uitbarsting veroorzaakte krachtige aardschokken en vloedgolven waardoor veel van de paleizen werden verwoest. Bij Knossos liggen de bekendste opgravingen.
De voornaamste inkomstenbronnen van Kreta zijn landbouw en toerisme, er worden voornamelijk olijven, druiven en sinaasappelen verbouwd. Op Kreta lopen meer geiten rond dan mensen, de beroemde Kri-Kri geit komt alleen op Kreta voor. Op bepaalde stranden komen zeeschildpadden aan land die daar hun eieren leggen. Verder leven er tal van vogels op het eiland, zowel inheemse vogels als trekvogels kun je er tegenkomen. Kreta kent een enorme verscheidenheid aan planten, bloemen en bomen en vooral in de lente bloeien veel van deze planten maar het bekendste zijn toch de vele olijfbomen.

Chania
Rethymnon
Heraklion
Lassithi