Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

District Rethymnon.

Het district Rethymnon ligt ten oosten van het departement Chania en ten westen van het departement Heraklion.
De hoofdstad is de stad Rethymnon. In het departement Rethymnon ligt een deel van het Ida gebergte, er zijn veel byzantijnse kerken en kloosters en een prachtige natuur.
Onder andere de Kourtaliotiko kloof is imposant en indrukwekkend. Op sommige plaatsen gaat de tocht van 4,5 uur door water dat tot knie- of heuphoogte kan komen, daarom kan alleen in juli en augustus gelopen worden. Het eindpunt is het prachtige Preveli strand met palmbomen.
Net als in het departement Chania komen ook de 'careta-careta' schildpadden hier op het strand om hun eieren te leggen.
De mooiste stranden vindt u o. a. bij Damnoni, Bali, Trioptera, Agios Pavlos en Rethymnon stad. Ook het Preveli Palmenstrand is erg mooi.
Een gezellig vissersdorpje met haven in het departement Rethymnon is Agia Galini. In het gebied bevinden zich bekende kloosters als het Arkadi Klooster en Preveli Klooster.
Matala is bekend vanwege de krijtrotsen waarin in het Neolithicum talrijke holen zijn aangelegd. Tijdens de Mino´sche beschaving was het dorp de haven van het nabijgelegen Festos, tijdens de Romeinse tijd werd het de haven van Gortys. In deze periode werden de holen gebruikt als graftombes.
Festos is de naam van een belangrijke opgraving in de gemeente Faistos nabij Timbaki aan de zuidzijde op het eiland Kreta, vooral bekend vanwege een paleis uit de Mino´sche tijd, op de Messaravlakte. In Festos werd de mysterieuze Schijf van Phaistos gevonden (nu in het Nationaal Museum van Iraklion). De opgraving van Phaestus is minder bekend (en veel rustiger) dan Knossos.
Plakias ligt aan de zuidkust van Kreta aan de Libische Zee. Het voormalig vissersdorpje is nu geheel op het toerisme gericht. Plakias ligt aan de monding van een beekje dat vanuit het achterland door de Kotsifoskloof naar de Baai van Plakias stroomt. Het water deelt het dorp letterlijk en figuurlijk in tweeŰn. Het westelijke gedeelte is van oudsher verbonden met Sellia en het oostelijke gedeelte met Myrthios.

Fortezza Rethymnon
Preveli Beach
Klooster Spili
Spili
Frangokastello