Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

District Heraklion.

Het district Heraklion ligt in het midden/oosten van Kreta, de hoofdstad is Heraklion, ook wel Iraklion genaamd. Vlak bij de hoofdstad ligt het vliegveld Nikos Kazantzakis waar de meeste charters landen op Kreta.
Heraklion is qua grote de vijfde stad van Griekenland en is zeer druk maar toch heeft het zeer mooie plekjes, al blijft het toerisme beperkt tot een paar straten.
De haven is volop in beweging en de musea van Heraklion hebben de meeste bezienswaardige objecten van het eiland. De stad bezit ook een paar prachtige fonteinen en een aantal fraaie oude kerken.
Net ten zuiden van de stad ligt het beroemde Minol´sche paleis Knossos dat door Sir Athus Evans is opgegraven en gereconstureerd op zijn zienswijze....
Langs de noordkust naar het oosten strekken zich de vele hotels en toeristencentra's zich uit waarvan de Cherssonissos, Stalida, Malia en Sisi de bekendste zijn, elke meter grond is of wordt hier wel volgebouwd met hotels, appartementen, bars en discotheken.
De zuidkust is daarintegen relatief rustig, de bergen strekken zich soms vaak tot aan zee en men treft hier op kleine schaal toeristencentra's aan waarbij Matala misschien nog wel het bekendste is.
In het midden van dit gebied bepaald het Diktigebergte het gezicht waarvan de Mont Dikti met zijn 2148 meter de hoogste top is. Hier vinden we ook de bekende hoogvlakte van Lassithi, de op 800 meter hoogte gelegen platte hoogvlakte met zijn vele windmolens. In Krassi, op ÚÚn van de toegangswegen naar het Lassithiplateau, staat de dikste plantaan van Europa vlakbij ligt het Moni Kardiotissa klooster.
In het zuiden bij Agia Triada ligt Festos, na Knossos is dit ÚÚn van de grootste opgravingen op Kreta met een schitterend uitzicht over de zee, ook dit is een Minol´sch centrum geweest.
In het zuidoosten van dit districht ligt Mirtos met ook een paar opgravingen van villa's uit de Minol´sche tijd en bij Mithi ligt ÚÚn van de mooiste en woeste kloven van Kreta, eigenlijk twee stuks, dus de grote en de kleine Sarakina.

Knossos
Matala
Sarakinakloof
Molens Lassithi
Plantaan Krassi