Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen op Kreta in het district Rethymnon.

GPS
 

Op Kreta zijn vele mogelijkheden om te wandelen maar omdat Kreta nogal bergachtig is zal bij elke wandeling wel enige hoogteverschil overwonnen moeten worden.
Door dit bergachtige gebied zijn er soms weinig mogelijkheden tot rondwandelen!!
Aangezien de Grieken niet van wandelen houden en het principe hanteren "ik heb een auto en die gebruik ik" zijn er weinig uitgezette wandelingen op het eiland te vinden. Een uitzondering is de befaamde E4 die van west naar oost dwars over het hele eiland loopt.
Omdat Kreta veel kloven kent zijn er veel wandelingen door kloven mogelijk en de bekendste is natuurlijk de beroemde 18 km lange Samariakloof maar tevens is hij ook de drukste en zelf vinden wij deze kloof lang niet de mooiste...!!!
Voor ons waren de wandelboekjes van Rother en van Sunflower een goede handleiding al moesten we op sommige punten behoorlijk improviseren en hou er rekening mee dat in sommige kloven hier en daar ook soms de handen moeten worden gebruikt.
Verder is het met de komst van de vele topo kaarten het maken/uitzetten van een wandelingen een stuk eenvoudiger geworden (vooral met een GPS).
Gelukkig zie je op steeds meer plekken markeringen komen in de vorm van verfstippen), maar in geval van twijfel zijn er altijd wel enige steenmannetjes die je de goede richting kunnen wijzen.


Plakias - Kaap Kako Mouri 6km (2u).
Aan de zuidkant van het strand van Plakias lopen we omhoog en hebben een fraai panorama over de zuidkust. We negeren het pad naar Damnoni beach en wandelen langs een klein haventje waarna we verder omhoog lopen. Bij een rotsklif aangekomen dalen we even later via steile trappen af naar Kalypso Creta Village.
Via een touwbrug steken we over naar een rotseiland en lopen daarna weer terug naar de weg en klimmen weer verder omhoog naar de Kaap Kako Mouri.
Voorbij een toegangspoort gaan we in een bocht van de weg links een bergpad op en volgen daarna een grillig pad bergopwaarts langs de kust. Even later krijgen we een fraai uitzicht over de baai van Plakias.
Dan dalen we af richting het strand en bij de klimwand kan men nog een klein uitstapje maken naar een paar grotten langs de kust.

Rondwandeling Preveli Beach 9km (3,5u).
Bij de Venetiaanse brug Kato Moni Preveli lopen we langs de rechter oever van de Megalopotamos rivier zuidwaarts. We passeren al snel een kapel en lopen langzaam omhoog. Even later zien we links onder ons een kloof.
Daarna krijgen we links prachtige uitzichten over de kloof van Preveli met zijn palmbomen en Preveli Beach.
Na een parkeerplaats dalen we steil af via vele trappen naar Preveli Beach. Hier ligt een palmbomen bos langs de rivier.
Dan lopen we door het water van de Megalopotamos naar het strand van Preveli Beach.
Links van het strand klimmen we weer omhoog en klauteren verder omhoog richting een zendmast met een fraai uitzicht over de zuidkust.
Even later dalen we weer af het binnenland in en na geruime tijd komen we weer bij de Venetiaanse brug Kato Moni Preveli.

Rondwandeling Plakias Old Mills 5km (2u).
Vanuit Plakias lopen we langs het riviertje de Kotsifou het plaatsje uit.
We lopen door en langs verschillende olijfboomgaarden en blijven het riviertje stroomopwaarts volgen.
Na geruime tijd komen we bij een kleine Venetiaanse brug en lopen eerst even rechtdoor naar een erachter gelegen kerkje en keren dan terug naar de brug.
Aan de overzijde van deze brug liggen de ruines van de eerste watermolen de zogenaamde Old Mill. Bij deze Old Mill klimmen we omhoog en lopen een stukje de vallei in tot aan een onverharde weg.
Op de weg gaan we rechts, volgen deze weg een stukje en gaan even later weer rechts door de olijfboomgaarden bergafwaarts richting het voormelde riviertje. Even later komen we bij de ruines van de 2e watermolen.
Daarna blijven we dit onverharde pad volgen en komen we weer uit in Plakias.

Rondwandeling Argiroupolis 7km (2,5u).
Vanuit dorpsplein in Argiroupolis lopen 50 meter de weg af en gaan rechts een smal beekdal in met een jungleachtige vegetatie.
Na enige tijd klimmen we omhoog en lopen daarna door de olijfboomgaarden over onverharde paden naar Kato Poros. We lopen door het dorpje langs de kerk en na de begraafplaats gaan we rechts een smal pad in dat langs een bergrand loopt en na enige tijd uitkomt bij het antieke necropolis Lappa. Hier zien we verschillende rotsgraven, een picknickplaats en een grote oude plantaan.
Na Lappa komen we langs de kapel van de Vijf Heilige Maagden en passeren we nog enkele graven uitgehouwen in de rotsen.
Na nog een kapel lopen we over een asfaltweg naar de cascades van Argiroupolis. Het water uit de overvloedige rotsbron stort zich via verschillende kunstmatig aangelegde watervallen omlaag het dal in langs verschillende terassen. Bij de achterste taverna gaan we via een trap omhoog en klimmen terug naar Argiroupolis.
In het dorp (bij de winkels omhoog) liggen nog de resten van een Romeins badhuis met een fraaie mozaiekvloer uit 27 voor Christus.

Rondwandeling Kato Poroskloof en Moundrianokloof 11,5km (5u).
Even buiten Vilandredo aan de E4 beginnen we aan onze tocht door de Kato Poroskloof. Na een klein bruggetje lopen we de kloof in en volgen een rotsachtig pad vaak gemarkeerd door steenmannetjes. Naarmate we dieper in de kloof komen wordt deze ook ruiger en rotsachtiger en na een paar grotten zowel links als rechts van de kloof wordt het smalste deel van de kloof bereikt.
Aan het einde van de kloof volgen we links de onverharde weg door het dal en gaan rechts na een brug omhoog en volgen dit onverharde pad door het dal richting Moundres. Voor Moundres bij een brug lopen we rechts de Moundrianokloof in.
In het begin is het even zoeken maar al snel vinden we de E4 markering die door deze kloof loopt. Deze kloof die wat minder ruig is dan de Kato Poroskloof kan op een enkele klauterpartij na vrij rustig worden doorlopen.
Aan het einde van deze kloof gaan we rechts omhoog en op een asfaltweg en de markering van de E4 lopen we terug naar het beginpunt.

Rondwandeling Megalopotamos 7km (3u).
Iets ten noorden van de Venetiaanse brug Kato Moni Preveli lopen we rechts een onverhard pad in richting het riviertje de Megalopotamos en blijven die pad zo dicht mogenlijk langs de linker oever van de dit rivertje stroomopwaarts volgen.
Als we het begin van de Kourtaliotiko kloof inlopen wordt het pad rotsachtiger en moeten we de Megalopotamos oversteken via een paar rotsblokken (blauwe stippen).
Op de rechter oever kunnen we rechts omhoog (steenmannetjes) echter eerst lopen we nog een stuk verder de Kourtaliotiko kloof in langs de Megalopotamos.
Als we terugkeren bij de steenmannetjes lopen we via een zeer smal pad omhoog, komen op een breed pad met een waterkanaal en gaan dit pad volgen tot aan een grote kapel.
Vanaf de kapel volgen we het brede omverharde pad omlaag en komen we weer bij de Venetiaanse brug Kato Moni Preveli.

Rondwandeling Frati 8km (3u).
Vanuit het dorpje Frati volgen we even de weg noordwaarts en lopen na de begraafplaats links een onverharde weg in die we geruime tijd gaan volgen met fraaie uitzichten op de Kourtaliotiko kloof.
Het pad loopt geleidelijk verder het binnenland in en krijgen we een breed uitzicht over het binnenland van Kreta. Als we links een grote steencirkel passeren gaan we even later rechts omhoog en daarna volgen we het pad tot aan een asfaltweg.
We steken de asfaltweg over en volgen het pad omlaag de vallei in tussen de verschillende olijfboomgaarden door. Na geruime tijd komen we weer in Frati aan en lopen we direct links omlaag naar de Fratikloof waar we een fraai panorama hebben over en in deze Fratikloof.
Na het uitzicht over de Fratikloof lopen we terug naar het dorpje Frati.


De GPS-routes van deze wandelingen zijn te downloaden op de GPS-pagina.