Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

District Lassithi.

Het oosten van Kreta bestaat uit het district Lassithi en hier is Kreta tussen Pachia Amnos en Ierapetra op zijn smalst, namelijk maar 12 kilometer.
In het uiterste noordoosten, bij Vai liggen de bekende Palm (Bounty) stranden van de gelijknamige reclames en even ten noorden daarvan, bij de opgravingen, ligt Itanos hier zijn de stranden net zo mooi maar een stuk rustiger.
In ditzelfde gebied, ten westen van Sitia, ligt het vestingachtige Topl˙klooster.
Aan de oostkust ten zuiden van Vai ligt Palekasto met mooie uitzichten bij de opgravingen Rousolakos en nog iets zuidelijker liggen de plaatsen Zakros en Kato Zakros. Tussen deze twee plaatsen ligt de bekende Dodenkloof en bij Kato Zakros zijn de opgravingen van een Mino´sche paleis.
Xerokambos is een heerlijk rustig maar fraai gelegen vissersplaatsje en in het binnenland bij Chandras liggen de resten van het Venetiaanse dorpje Voila.
In het noorden ligt de stad Sitia, het centrum van het wijngebied welke ten zuiden van deze stad op de Chandras hoogvlakte worden geteeld. Episkopi, Sikia en Vori zijn schilderachtige bergdorpjes.
In het zuiden bij Kalo Nero ligt het Moni Kapsaklooster gelegen op een schitterende locatie langs de zuidkust, vlak naast de Perivolakionkloof is een ruig maar fraai wandelgebied.
De aan de zuidoostkust gelegen Analipsi, Makrigialos, Koutsouras, Agia Fotia en Ferma zijn mooie en rustige badplaatsjes met fraaie standen.
Ierapetra is de grootste stad in het zuidoosten, het heeft een Venetiaansfort en vanuit hier kan men het schelpeneiland Chrissi bezoeken. Vanuit Makrogialos varen boten naar het eiland Koufonisi.
Aan de noordkust ligt het toeristische en zeer drukke Agios Nikolaos met zijn vele terassen rond het Voulismenimeer en ten noorden van deze plaats liggen Elounda en Plaka, vanuit hier kan met een boottocht maken naar het voormalige Lepra-eiland Spinolonga.
Ten zuiden van Agio Nicolaos ligt het fraaie Faneromenisklooster en in de bergen ligt Kritsa, een fraai bergdorp met de bekende kerk Panagia Kera, bij Kritsa liggen de opgravingen van Lato en hier ligt ook de bijzonder fraaie Kritsakloof.
Bij Neapolis begint de bergweg naar de bekende Lassithi hoogvlakte met de vele windmolens en op deze 800 meter hoge hoogvlakte ligt bij Psychro de grot waar volgens de legende de bekende zeegod Zeus is groot gebracht.
In de bergen van het Orno Oros gebergte lijkt de tijd te hebben stilgestaan in de hier gelegen dorpjes Tripti, Orino, Pefki, Shinokapsala en Bembonas, de ezel is hier nog een bekend vervoermiddel en haast is hier een onbekend begrip.

Moni Kapsaklooster
Agios Nicolaos
Spinalonga
Panagia Kera
Dodenkloof