Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Heuvelrughike: Amerongen-Grebbeberg 19km.

GPS

Vanaf de parkeerplaats De Groene Entree langs de N225 beginnen we aan de laatste etappe van de Heuvelrughike.
We wandelen al snel langs een 2-tal oude tabaksschuren waar ook een klein veld is waar tabaksplanten worden geteeld.
Dan lopen we de bossen binnen en passeren het monument De kolom van Lady Athlone. Het monument werd opgericht door de bewoners van Kasteel Amerongen en om de nederlaag van Napoleon bij Waterloo te vieren.
Daarna klimmen we omhoog naar de top van de Amerongse Berg (69m). De Amerongse Berg is het hoogste punt van de provincie Utrecht.
Als we verder wandelen door het Sterrenbos passeren we een cirkel in het bos waar 8 paden op uitkomen met een grote eikenboom in het midden met banken. Dan dalen we af en passeren daarna het Egelmeer dat volledig droog staat.
We passeren daarna een heideveld, klimmen weer omhoog naar de Elsterkop (Elsterberg 62,5m) en passeren enkele grafheuvels. Als we weer afdalen steken we de Veenendaalsestraatweg over (N416) en lopen door een bosrijk gebied verder.
Even later komen we bij de Remmerdense Heide, hier was vroeger een tabaksplantage gevestigd Plantage Willem III. Plantage Willem III vormt samen met de Remmerdense Heide een buitenlands aandoend glooiend gebied op de zuidwestflank van de Utrechtse Heuvelrug. Hier bevinden zich enkele smeltwaterdalen uit de laatste ijstijd.
Na de bestijging van de Sparreboomseberg (56m) bereiken we het Landgoed Kwintelooijen en komen we bij de oude zandafgraving waar we een fraai uitzicht hebben op de omgeving.
Dan passeren we de Paasheuvel (waar ooit een theekoepel op de top stond) en daarna lopen we langs een bosmeer gelegen in een oude Leemkuil.
Na de Koerheuvel (54m) en een afdaling bereiken we Rhenen en even later lopen we langs de statige Curenakerk met zijn 82 meter hoge toren.
Langs de rand van Rhenen lopen we verder door de uiterwaarden langs de Rijn en na de Rijnbrug lopen we rond een grote waterplas en klimmen daarna fors omhoog via een lange trap naar de bovenzijde van de Grebbeberg waar we een fraai uitzicht hebben op Rhenen.
Op de Grebbeberg volgen we verschillende bospaden en krijgen we fraaie uitzichten op de Rijn en het natuurgebied De Blauwe Kamer. Op de top van de Grebbeberg (52m) passeren we de kasteelruïne van de Koningstafel.
Na een forse afdaling bereiken we de Cuneralaan en lopen we naar Grebbesluis, het eindpunt van de Heuvelrughike.

Tabaksschuren
Amerongseberg
Paasheuvel
Kasteelruïne Koningtafel
Grebbesluis