Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Heuvelrughike: Soesterberg-Maarn 14,5km.

GPS

Vanaf de parkeerplaats bij het Soester Hoog wandelen we langs een Lockheed F-104 die hier staat van de (voormalige) Vliegbasis Soesterberg.
Even later steken we de drukke N237 over en lopen even daarna een bosgebied binnen.
Daarna volgen we enkele paden door Soesterberg en steken dan de drukke A28 over waarna we in het bosgebied komen van het Zeisterbos.
Al snel passeren we de Kozakkenput die begin negentiende eeuw door een Kozakkenbataljon van het Russische leger werd gegraven toen ze daar bivakkeerden.
Even later passeren we de waterput van de oude hofstede/boerderij Wallenburg. De put werd eind 18e eeuw gegraven. De boerderij werd in 1944 door een bom vernietigd en nooit meer opgebouwd.
We lopen verder door de bossen en passeren enkele heidevelden waarna we aankomen bij de pyramide van Austerlitz.
Deze stenen obelisk staat op een zandheuvel van 45 bij 45 meter en heeft een totale hoogte van 33 meter, de obelisk is 13 meter hoog. De heuvel met obelisk werd gebouw door de Franse troepen van Napoleon in 1804. Uit verveling van zijn soldaten werd deze heuvel met obelisk destijds gebouwd.
Als we verder wandelen steken we de Zeisterweg over en komen even later langs de Koepel van Stoop die in 1840 werd gebouwd door J.B. Stoop, bankier en eigenaar van een aantal omliggende heidegronden. De zuilen zouden afkomstig zijn van de Amsterdamse Beurs.
Vlak daarna passeren het Berghuis dat in 1835 gebouwd werd in een Zwitserse chaletstijl in opdracht van Stoop.
Dan dalen we af en komen na een aantal bospaden langs Huize De Hoogt dat in 1909 werd gebouwd op een kleine heuvel.
Als we verder wandelen door de bossen komen we even later aan bij de eerste huizen van Maarn. We steken de drukke Amerfoortseweg (N227) over en vlak voor het viaduct van de A12 bij en kerkje beƫindigen we deze etappe van de Heuvelrughike.

Lockheed F-104
Kozakkenput
Waterput Wallenberg
Pyramide Austerlitz
Koepel van Stoop