Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Heuvelrughike: Leersum-Amerongen 13km.

GPS

Vanaf de Veldschuur bij het Leersumse Veld beginnen we deze etappe van de Heuvelrughike.
We lopen de bossen in en komen al snel langs een heideveld en daarna bij de Leersumse Plassen.
Het Leersumse Veld is één van de stilste plekjes in Nederland en werd in de ijstijd uitgesleten door smeltwater van de stuwwal waardoor de Utrechtse Heuvelrug ontstond.
We wandelen tussen een paar plassen door en passeren daarna een vogelkijkhut. Door rust en stilte in dit gebied zijn er hier veel watervogel te zien.
De wandelroute loopt daarna grotendeels om de plassen heen en als we de plassen verlaten lopen we verder langs een aantal heidevelden.
We steken daarna het Stigterpad over, een fraai fietspad over de Utrechtse Heuvelrug dat loopt van station Zeist/Driebergen naar station Rhenen.
Als we verder wandelen komen we door een bosgebied, steken de Scherpenzeelseweg over en wandelen dan het bosgebied De Ginkel binnen.
We lopen hier verder over verschillende heuveltjes die een onderdeel uitmaken van de Zuilensteinse Berg. De Zuilensteinse Kop vormt samen met de Geerenberg, de Donderberg en de Hazenberg een heuvelrug waar we overheen lopen richting Amerongen. De Zuilensteinse Berg is met zijn 52 meter de hoogste top die echter geheel in de bossen ligt.
Dan volgt er een lange afdaling, steken we de drukke N225 over en passeren we het poortgebouw van het Landgoed en kasteel Zuylenstein. Even later passeren we Kasteel Zuylenstein dat is gebouwd in de Renaissancestijl.
Als we de bossen uitlopen wandelen we langs een buitenwijk van Amerongen en passeren even later kasteel Amerongen. Het huidige kasteel werd in 1680 gebouwd na een verwoesting door de Fransen.
Via de uiterwaarden lopen we verder langs Amerongen een passeren even later een uitkijkpost over de uiterwaard waarna we verder wandelen naar de parkeerplaats De Groene Entree langs de N225 waar we deze etappe beëindigen.

Leersumse Veld
Leersumse Plassen
Landgoed Zuylenstein
Kasteel Amerongen
Uitkijk uiterwaarden