Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Grensdijkjespad: Waalwijk - Oosteind 19km.

GPS

Vanaf het Afwateringskanaal tussen Drunen en Waalwijk, lopen we langs dit kanaal zuidwaarts.
Even later lopen we door een bosgebied langs enkele waterplassen en komen bij het bospad langs het Galgenwiel een lange, smalle waterplas.
Dan passeren we de Bevrijdingskapel, deze kapel herdenkt de bevrijding door The Queen's Own Highlanders, een Schotse Hooglander Divisie die op deze plek Waalwijk binnen kwam op 30 oktober 1944.
Daarna lopen we via het Loons Hoekje, een klein bosgebied, naar de drukke Van Haestrechtstraat die we dan een tijdje gaan volgen naar Kaatsheuvel. Onderweg na het viaduct van de N261, passeren we de molen van Kaatsheuvel.
In Kaatsheuvel lopen we helaas over het saaie industrieterrein naar Sprang Capelle en even later komen we langs de kerk van deze gemeente.
Dan bereiken we het zandpad bij De Joremenshoeve, gelegen tussen de Lage en Hoge Zandschel. Na dit zandpad lopen we over een smalle asfaltweg en passeren verschillende grote en kleine boerderijen. Deze weg loop dwars door het uitgebreide poldergebied van de Polder Beoosten. Langs het watertje van de Leiwaterloop, lopen we richting 's Gravenmoer.
Bij 's Gravenmoer zien we een typisch slagenlandschap, smalle percelen met Elzensingels en vele slootjes en dijkjes. 's Gravenmoer wordt omringd door grensdijkjes, ze zijn aangelegd om de plaats te beschermen tegen hoge waterstanden. Tevens vormden deze grensdijkjes vroeger de grens tussen Brabant en Holland.
Via de Dwarsdijk en Hogedijk lopen we over deze grensdijkjes langs 's Gravenmoer en komen bij de plek waar de Onkelsloot in de Donge stroomt. De afscheiding tussen de lichtbruine Onkelsloot en de heldere Donge is hier duidelijk te zien.

Bospad
Bevrijdingskapel
Molen Kaatsheuvel
Dwarsdijk
Onkelsloot/Donge