Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Grensdijkjespad: Vught - Waalwijk 18 km.

GPS

Deze 3e etappe van het Grensdijkjespad voert ons van Vught naar Waalwijk.
We beginnen bij de brug over het afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen en lopen een stukje langs de oever van het kanaal.
Bij de Honderd Morgenpolder verlaten we het kanaal en lopen langs een klein natuurgebied over een oud dijkje, richting het buurtschap Dreumelen, waar we aankomen op het trace van de oude Langstraatspoorweg, ook wel het Halve Zolenlijntje genoemd dat van 1888 tot 1972 in gebruik is geweest.
Vanaf hier gaan we dit trace voorlopig volgen en al snel komen we aan bij de Moerputtenbrug. Deze 600 meter lange gerestaureerde oude spoorbrug loopt dwars over een natuur en moerasgebied. We wandelen over de lange brug en hebben links en recht prachtige uitzichten over het Moerputten natuurreservaat.
Daarna wandelen we verder over de oude spoordijk en komen na een tijdje aan bij de 33 meter lange Venkantbrug, die we ook oversteken.
Bij Nieuwkuijk verlaten we de oude spoordijk bij het natuurgebied de Vlijmse Ven en lopen over de Heidijk naar het natuurgebied Nieuwkuijksche Boschje. We maken een halve rondje om de Nieuwkuijkseplas en vervolgen onze wandeling langs een oude grensdijk en komen bij de fraaie Emmamolen. We steken de Loonse Vaart over en blijven op of langs de oude grensdijk wandelen en passeren het natuurgebied De Vaart. Nog steeds volgen we de Heidijk, de oude watergrensdijk uit dit gebied en lopen nog steeds over onverharde paden.
Voor Drunen gaan we scherp rechts en blijven de Heidijk volgen met aan de ene zijde een wijds uitzicht over de weilanden en aan de andere zijde de woonwijken van Drunen.
Bij de Baartwijksche Overlaat, verlaten we de Heidijk en lopen dit natuurgebied binnen. Eerst lopen we om de waterplas Lange Wiel en daarna door een moerasgebied waar onderweg veel bomen en planten van naambordjes zijn voorzien.
Dan komen we weer bij de oevers van het afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen en de brug over dit kanaal bij de Overlaatweg.

Afwateringskanaal
Moerputtenbrug
Nieuwkuijkseplas
Oude grenspaal
Emmamolen