Home LAW/Streekpaden Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Ionische eilanden.

De Ionische eilanden is een Griekse eilandengroep die, ten westen van het Griekse vasteland en voor een klein deel Albanië, in de Ionische Zee ligt, voor de ingang van de Adriatische Zee.
De zes Ionische eilanden staan in Griekenland ook bekend als de Eptánisia (Zeven Eilanden), dit is een erfenis van de Venetiaans-Britse overheersing. Want eiland nummer zeven, het onder de Peloponnesus gelegen Kythira, ligt helemaal niet in de Ionische Zee.
De bergachtige eilanden danken hun groene mantel aan hun gunstige ligging ten opzichte van Griekenlands waterscheidende ruggegraat waardoor het er gemiddeld maar liefst honderd dagen per jaar regent. De eilanden liggen in een seismisch actief gebied waardoor Lefkas in 1948 en Kefaloniá en Zákynthos in 1953 zwaar werden getroffen.
Het centrale deel van deze groep, bestaande uit Lefkas, Ithaki, Kefaloniá en Zakynthos, was ooit het eilandenrijk van de homerische held Odysseus. Met uitzondering van Corfu (Kérkyra) speelden de eilanden in historische tijden geen belangrijke rol. Antieke resten zijn dan ook bijzonder schaars.
Door de strategische ligging op de grens van het westelijke en het oostelijke deel van de Middellandse Zee vormden de eilanden eeuwenlang een begeerde buit voor de veroveraars. Homerus maakte als eerste melding over de eilanden. Aan het einde van de 3e eeuw v.Chr. kwamen de eilanden in de Romeinse invloedssfeer. Na de verdeling in oost en west bracht de Byzantijnse keizer Leo de Wijze de eilanden in 890 voor het eerst in één bestuursorgaan onder. Dat bleek echter niet veel te helpen want de eilanden werden voortdurend door de Noormannen en piraten van allerlei slag bestookt zodat ze zich ten einde raad in 1386 onder bescherming van de Venetianen stelden.
Toen Napoleon de Venetiaanse republiek in 1797 versloeg kwam er een einde aan een langdurige Venetiaanse overheersing waarvan de sporen ondanks de vernietigende aardbevingen nog overal zichtbaar zijn. Na een kort Frans, Russisch-Turks intermezzo kwamen de eilanden vanaf 1809 één voor één in Britse handen. In 1864 werd de eilandengroep overgedragen aan Griekenland.