Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wandelen/informatie Griekenland: Kefalonia - Algemeen.

Kefalonia is een eiland in het noordwesten van Griekenland, gelegen in de Ionische Zee en 770 km2 groot met een inwonersaantal van ongeveer 40.000.
Het eiland ligt net ten zuiden van Lefkas, ten noorden van het eiland Zakynthos en het eilandje Ithaka ligt aan de oostkant bijna tegen Kefalonia aan. De hoofdstad van Kefalonia is Argostóli.
Het grillig gevormde eiland is niet alleen het grootste maar ook het hoogste van de Ionische eilanden want de 1628 m hoge Megas Soros torent boven alles uit. Ook het centrum en het noordoosten liggen boven de duizend meterlijn.
Ondanks het bergachtige karakter is Kefalonia een vruchtbaar eiland waar in de dalen en tegen de hellingen vooral druiven en olijven worden verbouwd. Omdat zich op de berghellingen van de Ainos de Abies cephallonensts, een lokale naaldboomsoort, staande houdt heeft deze berg de status van nationaal park gekregen.

In historische tijden was het eiland, mede door zijn grillige vorm, groot genoeg om een viertal stadstaten te herbergen. De resten van Sami liggen gedeeltelijk onder zijn moderne opvolger, de resten van Krane liggen bij Argostóli. De resten van Pronnot bij het huidige Póros en die van Pale onder Lixouri.
Nadat de Romeinen het eiland in 189 v.Chr. hadden onderworpen kwam het eiland pas in de Middeleeuwen weer in het nieuws. Want toen de Normandiër Robert Gutscard er in 1085 zijn laatste adem uitblies maakte dat zo veel indruk dat de plek waar dat gebeurde sindsdien Fiskárdo heet. Nadat het eiland na 1204 voortdurend in andere handen was overgegaan werd het uiteindelijk in 1500 Venetiaans.
Vanaf dat moment loopt de geschiedenis van het eiland parallel met de rest van de Ionische eilanden. Kefalonia werd in 1953 getroffen door een zware aardbeving waardoor er veel op het eiland werd verwoest.

De hoofdstad Argostóli, die in 1757 door de Venetianen tot hoofdstad werd uitgeroepen, volgde de voormalige hoofdstad Kástro op die op 10 km ten zuiden bij de oude vesting ágios Geórgios op de bergkegel is gelegen.
Argostóli werd in 1953 bijna volledig verwoest. Bij deze aardbeving viel ongeveer 70 procent van de gebouwen op het eiland in puin, in de hoofdstad zelfs 90 procent. De stad is echter allang weer op een moderne manier opgebouwd.
In de omgeving van Sami liggen de bekende grotten van Drogaranti en Melisani, zij vormen een reeks druipsteengrotten, onderaardse kanalen en meren tussen Sami en Argostóli. Bij Argostóli verdwijnt het zeewater onder het eiland om vervolgens bij Sami weer tevoorschijn te komen.