Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Via Gulia: Schin op Geul - Geulhem 9km.

GPS

In Schin op Geul bij de Sint-Mauritiuskerk lopen we via de Graafstraat het plaatsje uit en klimmen omhoog naar het trace van de Heuvellandspoorlijn.
We komen nu in het prachtige natuurgebied van de Schaelsberg. Rechts zien we mergelgroeven en links in de valei hebben we een fraai uitzicht op Oud Valkenburg.
Even later komen we weer bij de Geul en passeren de beeldengroep de Drie Beeldjes met links een fraaie beukenlaan met kasteel Schaloen en kasteel Genhoes.
We blijven het pad langs de Geul volgen, passeren de St. Jansbron in de Geul en lopen enige tijd later het drukke Valkenburg binnen. We passeren het oude VVV kantoor, de Geulpoort en kasteel Halder uit de 17e eeuw.
In Valkenburg heeft de Geul zich gesplitst in een tweetal stromen, aan de Molentak staat de Oude Molen uit de 19e eeuw. Deze watermolen had destijds een tweetal raderen. Na verval is de Oude Molen weer in bedrijf sinds 1984 en maalt nu biologische tarwe.
Na kasteel Halder lopen we het Odaparkje binnen en steken de Geul over. In de Plenkertstraat zien we links in de hoge mergelwand sporen van mijnontginning uit de Romeinse tijd, met name vuursteenmijnen.
We passeren de oude brouwerij en de Valkenburgse Catacomben. De eigenaar van deze mergelgrotten heeft hier een replica gemaakt van de Romeinse Catacomben uit Rome.
Even verder zien we links nog verschillende oude grotingangen en we passeren cafe-chalet Tivoli waarna we het natuurpark Ingendael binnenlopen. De Geul die ook door dit gebied loopt mag hier volledig haar gang gaan met als gevolg dat de Geul weer vrij de oevers kan afkalven en er eilandjes ontstaan.
Ook in dit gebied passeren we weer verschillende oude grotingangen in de mergelwand waaronder de groeve Paradijsbergske.
Na cafe Brakke Berg lopen we naar Geulhem. Hier is de Geulhemmerberg bekent uit de wielerklassieker Amstel-Goldrace. Even later komen we bij de Geulhemmermolen uit de 18e eeuw. Hier in Geulhem liggen nog enkele grotwoningen die rond 1900 werden bewoond door de zgn. Blokbrekers die een huur betaalde van 4 cent per maand.
Hier bij de Geulhemmermolen beëindigen we deze etappe van de Via Gulia.

Sint-Mauritiuskerk
Kasteel Schaloen
Kasteel Halder
Groeve Paradijsbergske
Grotwoningen