Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Elfbergenpad: Algemeen 84km.

GPS

Het Elfbergenpad is een meerdaagse bewegwijzerde rondwandeling van 85 kilometer die loopt door het heuvelachtige gebied van de Zuid-Veluwe.
De gehele route is aangegeven met vierkante geel/groene routebordjes, waarbij de groene driehoek op de bordjes de richting aanwijst.
De route staat beschreven in een mooi handzaam boekje, waarin ook kaartjes, landschapsbeschrijvingen en achtergrondinformatie is opgenomen. Met dit boekje is de bewegwijzerde route goed te volgen.
Om nog meer te genieten van deze wandeling zijn korte beschrijvingen van natuurlijke en culturele bezienswaardigheden opgenomen.

Ook zijn enkele legendes opgefrist, b.v. over het bestaan van een oude gerechtsplaats op de Lindeboomsberg en een nog veel oudere zonneschouwplaats, waar met behulp van een drietal 'zonnewendestenen' de komst van de kortste en de langste dag kon worden berekend.
Het pad loopt globaal van Wageningen langs Bennekom en Ede richting Lunteren en vervolgens naar Otterlo, Wolfheze, Oosterbeek, Heveadorp, Heelsum en Renkum.
Het gebied van de Zuid Veluwe is een bijzonder stuk Nederland, dat rijk is aan natuur, maar ook de eeuwenlange menselijke bewoning heeft zijn sporen nagelaten. Van prehistorische grafheuvels, stuwwallen en akkers, door de bekende Veluwse bossen.

Onderweg passeert de route vele "toppen" en dalen. De kuilen zijn veelal ontstaan door zand- en grindwinningen die hier geregeld plaatsvonden, onder andere voor de aanleg van de spoorlijn Ede-Amersoort: het beroemde "Kippenlijntje".
Een van de "toppen" in deze route is de bijna vijftig meter hoge Lindeboomsberg. In de jaren dertig van de vorige eeuw is deze plek geclaimd als het 'Middelpunt van Nederland'. Om deze titel onder ieders aandacht te brengen, is er een kei met inscriptie neergelegd.
Aan het Middelpunt van Nederland is een kunstwerk verbonden van het project: Het Elfbergenpad en De Kunst van het Wandelen.