Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Fietsen: Kempen Lijn 21 & 18_ Soerendonk-Genk-Soerendonk .

Deze fietstocht gaat grotendeels over het trace van de oude spoorlijnen Lijn 21 en Lijn 18.

Spoorlijn 21 wat een Belgische spoorlijn die oorspronkelijk Hasselt verbond met Maaseik. In 1874 werd de lijn in gebruik genomen maar de doortrekking van de lijn naar Venlo werd nooit gerealiseerd.
Eind jaren 1950 werd het reizigersvervoer opgeheven tussen As en Maaseik. Het goederenverkeer op dit traject werd in 1979 opgeheven. In 1988 werd het traject Maaseik tot As omgevormd tot een fiets- en wandelpad.

Spoorlijn 18 is een voormalige Belgische spoorlijn tussen Winterslag en Achel en verder naar Eindhoven. Het 32,5 km lange raject tussen Houthalen en Achel werd geopend in 1866 als onderdeel van de lijn Hasselt - Eindhoven.
In augustus 1990 werd de lijn echter opgeheven en in 1994 werden de sporen op het trace opgebroken en werd er een fietspad op de bedding aangelegd.

Kempen: Lijn 21 - Soerendonk-Genk 72km.

GPS
Routekaart

Vanaf de kerk in Soerendonk (Dorpsstraat 25) fietsen we al snel langs Kasteel Cranendonck.
Daarna verlaten we Soerendonk en komen door het Cranendoncksche Bosch en even later fietsen we verder door het gebied van de Weerter- en Budelerbergen.
Geruime tijd later komen we bij de Zuid-Willensvaart en steken deze over bij Sluis 16.
Als we verder fietsen komen we langs het recreatieterrein van de Kleine- en Grote IJzeren Man en vlak daarna langs het Weerter Klimbos.
Daarna steken we de Weterinkbeek over en komen langs het water van het Blauwe Meertje. Na het bosgebied van de Alterheide komen we door het dorpje Alterheide en fietsen daarna weer door het bosgebied van de Tungelerwallen.
Als we verder fietsen steken we de grens over met Belgie en komen we langs het Bosreservaart Grootbroek en daarna langs het Natuurgebied De Zig. Via Kinrooi en Ophoeven bereiken we de oevers van de Maas.
Vanaf hier gaan we een stukje langs de Maas fietsen tot Maaseik waarna we komen bij het trace van Lijn 21 (zie hierboven). Vanaf Maaseik gaan we het trace van de oude lijn 21 volgen tot aan het oude station van As. Onderweg steken we de Zuid-Willemsvaart over via de oude spoorbrug. Bij station As zien we nog verschillende oude treinwagons staan.
Na de uitkijktoren bij station As fietsen we door As en komen daarna bij Genk waar we al snel een aantal oude mijnbouw gebouwen passeren. We passeren een paar drukke verkeerswegen en fietsen dan naar het mijnbouwgebied van Winterslag. Ook hier passeren we weer enkele oude mijnbouwgebouwen en torenschachten.
Hier in Winterslag bij hotel de Schacht beëindigen we deze 1e etappe.

Kasteel Cranendonck
Sluis 16
Spoorbrug Lijn 21
Station As
Genk Mijngebouwen

Kempen: Lijn 18 - Genk-Soerendonk 66km.

GPS
Routekaart

Vanuit Winterslag fietsen we al snel naar het trace van Lijn 18 (zie hierboven).
Het eerste deel van het trace loopt door het prachtige natuurgebied De Teut en Ten Haagdonk.
Het trace is hier redelijk heuvelachtig met enkele klimmetjes en we komen hier ook langs het hoogste van dit gebied. Even daarna passeren we een viaduct met fraaie streetviews.
Als we Lijn 18 verder volgen fietsen we vaak onder de bomen en passeren veel bosgebieden met verschillende waterpartijen. Voor Helchteren bij de Loerstraat zien we een tuin vol met oude vliegtuigen.
Na Molenheide passeren we een uitkijtoren en ruim voor Pelt steken we de Breugelsweg over waar we even rechts een uitstapje maken naar de Sevensmolen. Daarna verlaten we ook even Lijn 18 voor een klein uitstapje door het centrum van Pelt.
Na station Neerpelt steken we via een spoorbrug het Kanaal Bocholt-Herentals over.
Na geruime tijd, na Rodenrijt komen we bij de drukke N748 waar we de grens oversteken naar Nederland. Het trace van Lijn 18 gaat hier verder langs de drukke N748 naar Valkenswaard.
Wij gaan hier bij de 1e weg links (Peeldijk) en fietsen over rustiger smalle weg naar de Dommel, steken deze over en fietsen verder naar het Natuurgebied van Malpie. Hier volgen we enkele fietspaden en passeren verschillende Vennen.
Even later komen we weer bij de Dommel en de Venbergse Watermolen. Als we verder fietsen over enkele smalle wegen steken we de Tongelreep over en komen in het natuurgebied Leenderheide. Hier passeren we weer enkele Vennen en een Schaapskooi.
Bij de grote Ven van de Soerendonks Goor passeren we een grote vogelhut.
Even daarna komen we aan in Soerendonk en fietsen we naar de Dorpsstraat waar we bij de Kerk (Dorpsstraat 25) de dag ervoor deze 2 daagse fietstocht begonnen.

De Teut en Ten Haagdonk
Streetview
Oude vliegtuigen
Sevensmolen
Venbergse Watermolen