Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Fietsen: Achterhoek.

Deze keer hadden we een huisje op het fraaie Vakantiepark Hofparken Wiltershaar achter Winterswijk bij Kotten.

Het park is gelegen in een rustige en landelijke omgeving en heeft een eigen restaurant.

In de omgeving liggen nog een paar restaurants en met de fiets ben je in ongeveer 10 minuten in Winterswijk waar voldoende restaurants zijn.
Vanaf dit fraai gelegen bungalowpark kan je met gemak verschillende fietstochten maken o.a. richting Duitsland.

Achterhoek: Grens Highlights_Kotten-Oeding-Burlo 41km.

GPS
Routekaart

Vanaf het buurtschap Kotten fietsen we over de Bekeringweg en passeren het Keltisch Koffiehuis.
Hier bij een paar oude boerderijen ligt de tuin Rosenhaege.
De Rosenhaege bestaat uit 4,5 hectare kijktuinen die in verschillende vormen zijn aangelegd.
Als we verder fietsen passeren we even later het Kommiezenpad en bij grenspaal 784a steken we de grens over naar Duitsland.
Hierna volgen we verschillende smalle paden en stille weggetjes deels door een open akkerbouw gebied en dan weer door enkele bospercelen.
Na geruime tijd komen we bij het plaatsje Oeding en steken het riviertje de Schlinge over en volgen even dit watertje.
Daarna fietsen we weer verder door verschillende bospercelen en komen na geruime tijd bij het 800 jaar oude Klooster Mariengarden. Bij de hoofdingang aan de Vennweg liggen nog een paar oude boerderijen.
Dan passeren we de bossen van het Burloer en WooldseVeen en komen we langs een grote Ven met een Vogelkijkhut. Even daarna steken we de grens weer over naar Nederland.
Na enkele stille paden passeren we een paar oude boerderijen van het Roerdinkhof en even later bij de Winklestegge maken we een klein uitstapje naar de oude veldoven Woold.
In the middle of nowhere ligt hier bij een Leemput onder een overkapping de restanten van een oude veldoven. Verschillende informatie panelen geven de geschiedenis aan van deze oude Steenbakkerij.
Even daarna komen we bij het riviertje de Boven Slinge en passeren eerst de Berenschotse watermolen die dateert uit 1652 en even later de watermolen Den Helder (ook wel genaamd Plekenpolsemolen).
Als we verder fietsen komen we daarna door het buurtschap Brinkheurne. Op het prachtig minipleintje staat hier een oude waterpomp. Brinkheurne is het kleinste buurtschap rond Winterswijk.
Als we de drukke N319 oversteken fietsen we via de Stemerdinkweg terug naar het beginpunt buurtschap Kotten.

Rosenhaege
Grenspaal 784a
Veldoven Woold
Berenschotse watermolen
Brinkheurne Waterpomp

Achterhoek: Achterhoek_ De Berkel & Vreden 49km.

GPS
Routekaart

Vanaf het buurtschap Kotten fietsen we via de Bekeringweg en de Bredelerweg naar de grens van Duitsland en steken deze over.
In Duitsland volgen we verschillende kleine stille wegen door een rustig akkerbouwgebied.
Na geruime tijd volgen we een smal fietspad en krijgen we een fraaie uitzicht op de luchthaven Vreden.
We fietsen met een grote boog om de kleine luchthaven heen en nemen even een kijkje met koffiepauze op het uitkijkplateau.
Als we verder fietsen steken we al snel het riviertje de Berkel over en even daarna volgen we een fietspad langs de Berkel. Vlak voor Vreden maken we een rondje rond om de Berkelsee en daarna fietsen we langs de Berkel naar het centrum van Vreden.
In het centrum na de stuw waar de Ausbach in de Berkel uitmond zien we aan de overzijde een soort van openluchtmuseum waar verschillend oude huizen staan gelegen midden in het centrum van Vreden.
Na een bezoek aan het centrum en de verschillende oude huizen fietsen we langs de Berkel verder. Bij de Grunerweg verlaten we de Berkel en even daarna Vreden en fietsen door een open landschap verder waar we de grens naar Nederland weer oversteken.
Even later fietsen we met een smal bospad door de bossen, steken de Ratumse Beek over komen dan bij de Henxelseweg die we even gaan volgen.
Als we aankomen bij het recreatiegebied en de waterplas van het 't Hilgelo fietsen we bijna geheel rond om de waterplas.
Via het fietspad van de Jachthuisweg komen we langs Winterswijk en hier passeren we de Molen Bataaf, een korenmolen uit 1801. Dan fietsen we geruime tijd over de Achterweg en de Lageweg tot we aankomen bij de steengroeve Sibelco.
Hier hebben we een fraai uitzicht over de steengroeve. Een klein stukje verderop kunnen bij een scherm in de oude groeve kijken.
Na de hoofdingang van steengroeve fietsen we via de Adamskampweg en de Vosveldseweg terug naar het buurtschap Kotten waar we de route begonnen.

Luchthaven Vreden
Berkel
Vreden
Molen Bataaf
Steengroeve


Achterhoek: Zwillbrocker Venn 49,5km.

GPS
Routekaart

Vanaf Kotten fietsen we via de Vosseveldseweg en de Steengroeveweg naar Winterswijk.
We fietsen door het centrum en na een kleine pauze verlaten we Winterswijk weer via de Morgenzonweg.
Via het trace van de oude spoorbaan naar Groenlo fietsen we verder onder de bomen met links en recht wijdse uitzichten.
Bijna aan het einde van het trace gaan we rechts en via de Bessinkpasweg en de Beerninkweg komen we bij de Groenlose Singer waar we het fietspad langs dit water een tijdje gaan volgen over het Gaversbultenpad.
Na geruime tijd passeren we een uitkijktoren op de plek waar de Groenlose Slinger en de Beurzerbeek samenkomen. Hier gaan we verder langs de Beurzerbeek.
Bij de Hilteweg verlaten we de beek en fietsen via kleine weggetjes verder tot we komen bij de Kloppendiek waar we de grens met Duitsland oversteken. Even later komen we bij een vogelkijkhut met zicht over de Zwillbrocker Venn.
We fietsen even door naar het dorpje Zwillbrock en brengen een bezoekje aan het bezoekerscentrum van het Zwillbrocker Venn. Hier passeren we ook de fraaie Sint-Franciscuskerk.
Dan fietsen we terug naar het natuurgebied en bezoeken een 2-tal uitkijkpunten waar we o.a. Flamingo's spotten.
Als we verder fietsen komen we langs het natuurgebied Ellewickerfeld waar ook een uitkijktoren staat. Via de Gaxel fietsen we verder en bij de Beurserbach steken we de grens weer over naar Nederland.
Na enkele kleine weggetjes komen we bij het bosgebied van Dottenkroe waar we de Ratumsebeek oversteken. Daarna kruizen we nog een paar keer deze beek. Dan fietsen we door en langs het Landgoed Gossink waar we de Willinkbeek oversteken.
Bij de Lageweg gaan we dit pad geruime tijd volgen tot we aankomen bij de steengroeve Sibelco. Hier hebben we een fraai uitzicht over de steengroeve. Een klein stukje verderop kunnen bij een scherm in de oude groeve kijken.
Via de Steengroeveweg en de Bekeringsweg fietsen we terug richting het buurschap Kotten waar we deze tocht begonnen.

Winterswijk
Groenlose Singer
Uitkijktoren
Sint-Franciscuskerk
Zwillbrocker Venn