Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Hoogste "bergtoppen" van Nederland.

Bergwandelen in Nederland, het klinkt een beetje raar maar het leek mij wel leuk om hier, op deze plek, wat aandacht te besteden aan de hoogste toppen in Nederland.
Tot 2010 was, zoals we allemaal weten, de Vaalserberg met zijn 322 meter het hoogste punt van Nederland.
Maar sinds de overzeese eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten in oktober 2010 een gemeente van Nederland zijn geworden ligt de hoogste top van Nederland nu op Saba, de 877 meter hoge Mount Scenery.
In dit overzicht ben ik uitgegaan van natuurlijke bergtoppen.
Zowel in Drenthe als Noord-Brabant liggen een tweetal bergen namelijk de VAM-berg 56 meter en de Gulbergen 75 meter die hoger zijn dan de natuurlijke toppen in deze provincie. Echter beide kunstmatige bergen zijn voormalige vuilstortplaatsen.

Zuidwalvulkaan
De titel "Bergtoppen van Nederland" is natuurlijk met een vette knipoog geschreven maar wat veel mensen niet weten is dat wij in ons platte landje een heuse echte vulkaan rijk zijn. We hebben het niet over de overzeese eilanden van ons Koninkrijk maar in de Waddenzee ligt een echte vulkaan.
De Zuidwalvulkaan is een in ruste verkerende vulkaan die zich op ruim 2 km onder het aardoppervlak bevindt, onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland, iets ten zuidwesten van het eilandje Griend. Naar schatting was deze vulkaan ruim 160 miljoen jaar geleden actief en is nadien bedekt onder ca. 2000 meter sedimentair gesteente, voornamelijk schalie en zandsteen uit het Krijt.
Tot op de dag van vandaag is de temperatuur hier hoger dan normaal.
De vulkaan werd ontdekt in 1970 tijdens boringen in de Waddenzee naar het Zuidwalgasveld. De vulkaan had een hoogte van ongeveer 1 km en was gedurende zo'n 12 miljoen jaar actief. Op een diepte van circa tweeŽnhalve kilometer komt vulkanisch gesteente voor dat de Zuidwalvulkaan moet hebben uitgespuwd. Dit vulkanische gesteente is sterk magnetisch waardoor het aardmagnetisch veld rond het eilandje Griend afwijkt.
In de linkerkolom hebben we een overzicht gemaakt van de hoogste toppen per verschillende items.

Ik zou zeggen "berg" schoenen aan en veel wandelplezier in onze mountains.Stichting Doe Een Wens vervult de liefste wensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende ziekte.

Voor wandelaars
ook handig:

Buienradar.nl
Weeronline.nl
Weervoorspelling
ANWB fileinfo
9292OV.nl
NS-reisplanner

Wandelblad Op Lemen Voeten.
Parkeren Luchthaven Schiphol


Diversen Fietsroute's.