Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Tiengemeten: Eilandrondwandeling 16km.

GPS
RouteInformatie

Vanuit het haventje van Nieuwendijk varen we met het pontje van natuurmonumenten naar het eiland Tiengemeten.
Aan het begin van de zeventiende eeuw slibt in het Haringvliet een zandplaat op van krap 5 hectare, een halve hectare heet dan nog een gemet, vandaar de naam: Tien gemeten.
Vanaf 1750 wordt de 5 hectare beetje bij beetje uitgebreid met nieuwe inpolderingen. In 1994 krijgt natuurmonumenten het eiland in beheer en in 2006 verlaat de laatste boer het eiland.
Natuurmonumenten heeft een aantal kleine wandelingen op het eiland uitgezet (zie Informatie). Wij hebben deze kleine routes aan elkaar geregen tot één rondwandeling over het eiland.
Vanuit het haventje op het eiland lopen we rechts een dijk op en lopen over de dijk naar de westkant van het eiland. Onderweg hebben we wijdse uitzichten over het Haringvliet en het eiland. Onderweg zien we vele watervogels.
Op de westkant van het eiland is een kleine verhoging in het landschap met een uitzichtpunt. Daarna lopen we een klein rondje over de westkant van het eiland dat veelal loopt tussen hogen riet- en graskragen.
We lopen een klein stukje terug en wandelen dan zuidwaarts de polder Brienenswaard in en passeren een paar ruines van de oude boerderijen.
Na enige tijd komen we bij een vliedberg tevens het hoogste punt van het eiland. Vanaf de top hebben we een wijds uitzicht over het gehele eiland. Ook hier zien we onderweg weer vele watervogels.
Na de vliedberg lopen we over een graspad naar de oostkant van het eiland. We zien onderweg een uitkijktoren echter die is helemaal ingegroeid en niet meer te benaderen. Verder passeren we diversen schoren en kreken aan deze kant van het eiland.
Op de oostpunt van het eiland staat de Herberg Tiengemeten waar eventueel overnacht kan worden. Hier is ook een kleine natuurcamping en een natuurspeelplaats voor kinderen.
We lopen hier een grasdijk op en wandelen over deze grasdijk terug richting de haven van het eiland. Onderweg passeren we de zorgboerderij de Idahoeve.
Terug bij de haven van het eiland zien we het Rien Poortvliet en Landbouw museum. Tevens liggen hier een pannenkoekhuis en het bezoekerscentrum van natuurmonumenten.