Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Noordeloos: Slingelandseplassen & Giessen 12km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats bij het recreatiegebied van de Slingelandplassen (De Hoogt) bij Noordeloos.
We lopen een stuk rond de grote plas en verlaten dit recreatiegebied aan de zuidzijde. We lopen verder over een fietspad naast de Smoutjesvliet.
We wandelen onder de N216 door en komen bij het Over- en Nederslingelands gemaal uit 1939, het gemaal wordt ook wel De Schuilplaats genoemd.
Hier verlaten we het fietspad en wandelen over een grasdijk verder. Na geruime tijd bereiken we het buurtschap Pinkeveer waar we bij een oude tolbrug het riviertje de Giessen oversteken. Het Pinkeveer was een tolveerdienst over de Giessen en in werd 1883 vervangen door een houten tolbrug. De toltarieven zijn nog zichtbaar op de muur van de het veerhuis uit 1912. Het oude veerhuis is in 1910 afgebrand.
We volgen nog even een asfaltweg en bij de Scheiwijksemolen, een wipmolen uit 1638 aan de Scheiluinsevliet, steken we de Scheiluinsevliet over en lopen direct links langs de Scheiluinsevliet naar een gemaal bij het riviertje de Giessen en de Kromme Giessen. Vanaf hier gaan we een graspad langs de Giessen geruime tijd volgen.
Onderweg passeren we de Oudendijksemolen, een wipmolen uit 1683. Als we de grasdijk geheel zijn uitgelopen, lopen we Hoornaar binnen. Steken dan eerst de Kleine Vliet over en direct daarna het water van de Giessen.
Vanaf hier gaan we weer een graspad volgen langs dit deel van de Giessen. Deze graskade was vroeger een onderdeel van de Oudhollandse Waterlinie.
Bij een informatiebord over de Oudhollandse Waterlinie verlaten we de graskade en lopen via een lange bomenlaan naar de golfbaan van Noordeloos bij de Nieuwendijk. Aan het einde van de Nieuwendijk steken we de drukke N214 over en lopen daarna links De Hoogt op. Na 600 gaan we links een fietspad op en lopen direct daarna rechts een grasdijk op.
Deze grasdijk gaan we dan ruim 2,5km volgen. Eerst lopen we door een klein bosgebied en later langs een paar weilanden. Na enige tijd zien we links enkele waterplassen liggen behorend bij de Slingelandseplassen. Langs deze plassen liggen nog enkele wandelpaden.
Na geruime tijd komen we bij een bruggetje en een grindweg. Hier gaan we rechts en lopen langs de grote waterplas van de Slingelandseplassen terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Smoutjesvliet
Veerhuis Pinkeveer
Oudendijksemolen
Giessen
Grasdijk