Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Bleiswijk: Rottemeren 12km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats Merenweg aan het einde van de Merenweg lopen we het Recreatiegebied Bleiswijkse Zoom in.
Na een paar paden door een park komen we langs een langgerekte waterpartij en gaan we een graspad langs het water volgen.
Geruime tijd later lopen we de dijk op langs het water van de het riviertje De Rotte en wandelen we naar de oude sluis Bleiswijkse Verlaat.
Deze oude houten schutsluis met puntdeuren tussen De Rotte en de Lange Vaart dateert uit 1772. De huidige sluis is in 1972 en 2015 volledig gerestaureerd.
Na deze sluis wandelen we door wat groenstroken van de Bleiswijkse Fles en komen we over enkele vlonderpaden door een moerasgebiedje waarna we de oever van De Rotte bereiken. Hier steken we De Rotte over en wandelen over een grasdijk langs het riviertje richting een molen.
De molen waar we langs lopen is een onderdeel van de Molenviergang Zevenhuizen. Deze molenviergang is gebouwd voor de bemaling van de Tweemanspolder. Drie molens staan hier op rij en de 4e molen staat verder op waar we langs lopen als we verder gaan over de grasdijk langs De Rotte.
We passeren even later het Bleiswijkse pontje en daarna het natuurgebiedje Koornmolengat. Het Koornmolengat is een stukje moerasveen in de Tweemanspolder waar we langs lopen.
Het water van De Rotte is hier zo breed geworden dat we hier spreken van de Rottemeren.
Als we verder wandelen komen we bij de Eendrachtsmolen, de molen is in 1727 gebouwd als boezemmolen en ligt naast de schutsluis het Zevenhuizer Verlaat tussen de Rottemeren en de Hennipsloot.
We steken de sluis over en als we verder wandelen zien we links een water natuurgebied in de Eendrachtspolder met veel watervogels. We wandelen nog steeds langs het water van de Rottermeren en blijven een graspad volgen tot de Pekhuisbrug. Deze brug is opgebouwd uit twee vaste bruggen met in het midden een witte dubbele ophaalbrug.
Als we de Pekhuisbrug oversteken lopen we aan de andere zijde van de Rottemeren over een grasdijk weer langs het water. Na enige tijd verlaten we deze grasdijk en via een kleine witte brug wandelen we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Bleiswijkse Verlaat
Vlonderpaden
Molenviergang
Zevenhuizer Verlaat
Pekhuisbrug