Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Alphen aan de Rijn: Molentocht 16km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de grote parkeerplaats aan de C.P. Mulderveld in Alphen aan de Rijn lopen we het sportpark Zegersloot in.
Via brede paden lopen we door dit sportpark Zegersloot dat tevens ook een recreatiepark is gelegen aan de Zegerplas.
Na enige tijd komen we bij de Zegersplas uit en gaan het pad langs de plas volgen. Aan de ene kant hebben we het Aarkanaal en aan de andere kant de Zegersplas. De Zegersplas is ontstaan uit zandwinning in de jaren 60.
Bij brug over de Kromme Aar gaan we een smal pad langs dit riviertje volgen. Na enige tijd bereiken we het Aarkanaal weer en steken dit water over waarna we op de andere oever nog even langs het kanaal lopen naar een gemaal van de Noord- en Zuideinderpolder en oude Noordeindersluis bij de Grote wetering.
Dan steken we de drukke N460 over en lopen via de verlaten Korteraarseweg naar het buurtschap Vrijhoeven bij Aarlanderveen. Nadat we de Ringvaart zijn overgestoken lopen we via een smalle asfaltweg langs deze ringvaart naar Aarlanderveen.
In Aarlanderveen lopen we langs de Nederlands Hervormde Kerk, lopen even later Aarlanderveen uit en passeren Molen 4 van de Molenviergang Aarlanderveen. Het is de enige nog werkende molengang in de wereld, het overtollige water vanuit de diepe polder van Aarlanderveen wordt via een 4-tal molens ruim 5 meter omhoog gemalen in de Oude Rijn.
Enige tijd later komen we bij Molen 1 waar we een grasdijk gaan volgen naar de volgende molens. Weer even later passeren we Molen 2 en geruime tijd later passeren we Molen 3.
Als we daarna bij de Oude Rijn aankomen zien we het spuipunt waar het water dat door de molens omhoog is gemalen in de Oude Rijn wordt afgevoerd.
Vanaf hier gaan we de weg lang de Oude Rijn volgen richting Alphen aan de Rijn. Onderweg lopen we regelmatig een graspad op dat langs de Oude Rijn ligt.
Als we aankomen bij de Steekterbrug, lopen we onder de brug door en zien we de Hefbrug Gouwesluis over de Gouwe uit 1939. Vanaf hier gaan we het pad volgen langs het Aarkanaal.
Bij de eerstvolgende brug steken we het Aarkanaal over en lopen daarna naar de parkeerplaats waar we deze wandeling begonnen.

Zegersplas
Kromme Aar
Aarlanderveen
Molen 4
Molens 1 en 2