Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Zierikzee: Patriciers- en Piratenroute 5km.

GPS
RouteInformatie

De route begint bij de Zuidhavenpoort van Zierikzee waar parkeergelegenheid is.
Aan de waterkant van de oude binnenhaven staat het informatiebord van deze Patriciers- en Piratenroute, de gehele route wordt aangegeven d.m.v. richtingsborden en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanaf de Zuiderhavenpoort lopen we naar links en lopen even later via de Molenstraat het oude gedeelte van Zierikzee binnen.
Deze straat loopt naar beneden af waardoor hij onder NAP ligt.
Even later passeren we de 62 meter hoge Sint-Lievensmonstertoren en de Nieuwe Kerk.
De Nieuwe Kerk werd gebouwd in de periode 1835-1848 en werd aangelegd als reactie op de, in 1832 in de as gelegde, Sint-Lievensmonsterkerk waar nu alleen nog de toren van over is.
Daarna passeren we het Maritiem Museum en het Raadhuis van Zierikzee met zijn achthoekige toren. We lopen verder door de Hem waar aan de gevelplaaten is te zien dat hier vroeger veel slachterijen hebben gezeten.
We passeren verder molen De Hoop, de mosterdmakerij De Hooge Molen en komen bij de Nobelpoort met zijn twee slanke torens. De twee torens flankeren het poortgebouw, de ene is achtkantig, de ander zestienkantig.
Terug in het centrum lopen we via het Havenplein naar de oude binnenhaven waar verschillende oude schepen van weleer een ligplaats hebben. Via de Zuidhavenpoort komen we weer terug bij het beginpunt van deze stadswandeling.

Zuidhavenpoort
Nieuwe Kerk
Molen de Hoop
Oude binnenhaven
Oude gevels