Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wolphaartsdijk: Veerse Meer & Oud-Sabbinge 15km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandelroute begint bij het recreatieterrein Schelphoek (Wolphaartsdijk) langs het Veerse Meer waar voldoende parkeerruimte is.
Vanaf de parkeerplaats lopen we westwaarts langs het Veerse Meer en blijven dit pad geruime tijd volgen tot wandelknooppunt 51.
Daarna verlaten we het Veerse Meer en lopen over een boerenerf het polderlandschap in naar een oude zeedijk.
Op de onverharde dijk lopen we naar de Piertjesdijk en hebben onderweg wijdse uitzichten over het polderlandschap.
We vervolgen de wandeling over de onverharde Sabbingedijk en even later klimmen we over de dijk heen en lopen door de polder naar Oud-Sabbinge.
In Oud-Sabbinge staat een eeuwenoud kasteel, het Hooge Huijs dat is gebouwd omstreeks 1250. De heren van Sabbinge bewoonden dit kasteel waarvan de resten tot het midden van de vorige eeuw in het Oud-Sabbinge stonden. In de jaren zestig is dit kasteel grondig gerestaureerd en is nu te zien aan de Kasteelstraat.
Sabbinge was lange tijd het voornaamste dorp op het voormalige eiland Wolphaartsdijk, de omvang van de opgemetselde funderingen van de voormalige kerk op het dorpsplein, getuigt nog steeds van het belang van de kerk van Oud-Sabbinge: het was de moederkerk van het oude eiland. In 1572 hebben Geuzen de kerk verwoest.
Na Oud-Sabbinge lopen we over de dijk naar Wolphaartsdijk en passeren een Coupure in de dijk van het tracé van de oude stoomtram. Coupures waren speciaal voor de tram gemaakt en waren afsluitbaar bij storm.
Dan passeren we de molen van Wolphaartsdijk. De molen De Hoop is een korenmolen aan de Molendijk, het is een ronde bakstenen stellingmolen uit 1808.
We verlaten Wolphaartsdijk via de Noorddijk en lopen door het poldergebied. Via de onverharde Welledijk komen we bij de dijk langs het Veerse Meer.
Soms op en soms langs de dijk lopen we verder langs het Veerse Meer en passeren een paar jachthavens. Dan volgen we een verhard pad langs het Veerse Meer en lopen terug naar het recreatieterrein Schelphoek waar we deze route begonnen.

Veerse Meer
Sabbingedijk
Oud-Sabbinge
Coupure
Molen De Hoop