Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Vliedberg van Elkerzee.

Vliedberg "Elkerzee".

Aan de Weelweg bij het buurtschap Elkerzee (gemeente Schouwen Duiveland) ligt de vliedberg Elkerzee.
De vliedberg heeft een archeologische functie, is een Rijksmonument en is ingeschreven in het Monumentenregister onder nummer 45762.
De datering van de vliedberg is 11e - 12e eeuw.
De vliedberg Elkerzee is 5 meter hoog, heeft een doorsnede van +30 meter en is niet omgeven door een sloot of gracht.
Het terrein rondom de vliedberg is beschermd gebied.
Deze vliedberg staat ten noorden van het dorp Elkerzee. Het terrein waarin een vluchtberg/kasteelberg staat is geheel of gedeeltelijk beschermd gebied en tevens een strook van ca 20 meter, gemeten vanaf de voet van de berg, is beschermd gebied.
Elkerzee is een buurtschap in de provincie Zeeland, gelegen op het schiereiland Schouwen Duiveland en was tot 1960 een zelfstandige gemeente. In 1961 werd het toegevoegd aan de gemeente Middenschouwen en in 1997 bij de gemeente Schouwen Duiveland.
Elkerzee had een eigen kerk ten zuiden van het Middeleeuwse klooster Bethlehem, een zaalkerk uit 1741 en dat was de opvolger van een Middeleeuwse kerk die wegens bouwvalligheid werd vervangen. De opkomst van het dorp Scharendijke luidde het begin van de teruggang van het dorp in.
De Watersnoodramp in 1953 trof het dorp zwaar en bij de heropbouw werd door planologen besloten dat de nieuwbouw plaats moest vinden in Scharendijke. Elkerzee verviel daarmee tot een gehucht en bezit nog een tiental huizen, een school en enkele winkels.