Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Oostkapelle: Oranjezon/Westhove 19km.

GPS
RouteInformatie

Deze route begint bij de Nederlandse Hervormde kerk (Waterstraat) in Oostkapelle waar parkeerruimte is.
Via de Torenstraat en de Duinweg verlaten we Oostkapelle en lopen het kleine natuurgebied in van de Zeeduinse Poort. Even later verlaten we dit gebied door het oude toegangshek in Rococo stijl van de voormalige hofstede Zeeduin.
Bij de buitenplaats Ipenoord uit 1842 lopen we het bosgebied binnen van deze buitenplaats en blijven het pad een stukje volgen tot een akker die we schuin oversteken naar een pad langs een sloot.
We lopen verder langs de boerderij Ter Linde en passeren even later de camping Oranjezon. Daarna lopen we het duingebied van Oranjezon binnen en bij strandpaviljoen Alohabeach lopen we het strand op naar links. We blijven het strand een tijdje volgen richting Domburg. Bij strandpaviljoen Lage Duintjes verlaten we het strand en lopen de duinen weer in en gaan rechts richting kasteel Westhoven.
Via de Duindistel en Duinvlietweg komen we bij het museum Terra Maris, een museum voor natuur en landschap van Zeeland, gevestigd in de voormalige Orangerie van kasteel Westhove. De museumtuin is een landschapstuin met verschillende landschapstypes.
Naast de Terra Maris ligt het kasteel Westhove uit de 13e eeuw. Het kasteel ligt aan de Manteling van Walcheren, een gebied met bossen en duinen en in de 17e en 18e eeuw een geliefd gebied voor de Middelburgse elite om zich op hun zomerverblijven terug te trekken. In de middeleeuwen maakte het slot deel uit van de bezittingen van de Middelburgse abdij.
Achter het kasteel (in de tuin van Terra Maris) ligt een reconstructie van een 12e eeuws Mottekasteel op een Vliedberg. Een mottekasteel is een hoogmiddeleeuws burchttype dat meestal uit hout werd opgetrokken. Het hoofdkenmerk was dat het stond op een motte, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel (Vliedberg). In Zeeland zijn nog verschillende Vliedbergen te vinden.
Na kasteel Westhove lopen we het park binnen van kasteel Duinbeek. We passeren verschillende fraaie waterpartijen en lopen langs het kasteel zelf dat uit de 14e eeuw stamt. Naast het kasteel liggen een koetsierswoning, met stal en koetshuis (het 'huisje van Tavenier') en een tuinderswoning.
Via de Duinbeekseweg komen we in een klein natuurgebied en lopen langs een klein watertje met veel rietkragen richting Oostkapelle dat we even later bereiken. Al snel komen we weer bij de kerk, het beginpunt van deze fraaie gevarieerde wandeling.

Poort Zeeduin
Kasteel Westhove
Mottekasteel
Park Zeeduin
Kasteel Zeeduin