Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nisse: Rondje Nisse 13,5km.

GPS
RouteInformatie

Deze route begint bij de Mariakerk op het sfeervolle dorpsplein in Nisse waar parkeerruimte is.
Vandaag is een mistige dag en vanaf het dorpsplein, waar veel fraaie kleine huisjes staan en waarvan een groot aantal onder Rijksmonumentenzorg valt, lopen we de Paul Krügerstraat in en gaan deze een stukje volgen.
Bij wandelknooppunt 73 verlaten we het asfalt en lopen over een smal klein pad tussen de verschillende landerijen en boomgaarden door.
Even later buigen we af naar rechts en lopen langs een watertje naar de Notenboomdijk die we schuin oversteken waarna we over een smal pad naar de Schouwerweelsche watergang lopen die we daarna een tijdje gaan volgen.
Bij de Zandweg aangekomen lopen we terug naar de Notenboomdijk. Hier gaan we het onverharde pad van deze dijk volgen die even later over gaat in de Valdijk. Na enige tijd zie we links een grote Weel langs de Valdijk die ook wel de Valweel wordt genoemd.
Daarna lopen we de onverharde Koedijk op, steken de drukke Drieweg over en vervolgen onze wandeling over de Koedijk tot aan de spoorlijn waar 's zomers de stoomtrein van Goes naar Hoedekenskerke rijdt. We steken de spoorlijn over en zien links het Trekkermuseum dat door vrijwilligers wordt onderhouden.
Even later lopen we door een weiland naar de voormelde spoorlijn die we even later oversteken. Via nog wat paden langs boomgaarden en weilanden bereiken we de Bergweg die we al weer snel verlaten. Voor ons zien we nu een Vliedberg liggen, een restant van een vroeger, met grachten omringde, aarden verdedigingswerk.
Een stukje verder komen we bij een kleine vaart die we even later via een trekpontje oversteken waarna we bij "Hoeve Van der Meulen" komen. Deze hoeve uit de 17e eeuw heeft nog zijn authentieke gebouwen zoals het woonhuis, de bakkeet, het varkenskot en een open kapschuur. Een infopaneel geeft meer informatie over deze hoeve en de omgeving.
Via een smal pad door de weilanden en later langs een boomgaard komen we bij de Zuidweg die ons terug voert richting Nisse. Onderweg passeren we verschillende boerderijen. Als we Nisse weer binnen lopen zien we links een groot monumentaal ijzeren hek. De eigenlijke slotingang van het vroegere kasteel Ter Nisse. Samen met de boerderij die we even later passeren aan het Dorpsplein de enige overgebleven bouwsels van dit vroeger kasteel.
Dan staan we weer bij de Mariakerk waar we deze wandeling begonnen.

Schouwerweelsche watergang
Spoorwegovergang
Vliedberg
Waterpontje
Kasteelhek