Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Kwadendamme: Rondwandeling via Hoedekenskerke 10km

GPS
RouteInformatie

Deze route begint bij de Sint-Bonifatiuskerk uit 1902 in Kwadendamme waar parkeerruimte is.
We lopen langs de kerk richting het Donkere Weegje en via het Schellepad naar het buurtschap Langeweegje.
In Langeweegje lopen we over de Aalweg richting Hoedekenskerke en hebben wijdse uitzichten over de omgeving.
Dan komt de molen van Hoedekenskerke in zicht, deze Koutermolen uit 1874 werd gebouwd nadat zijn voorganger in 1873 was afgebrand. Na verschillende periodes van verval en diverse restauraties maalt de molen nu weer, met behulp van vrijwilligers, graan en koren en is regelmatig open voor het publiek.
Na de molen lopen we een boomgaard binnen en lopen over een pad dwars door deze boomgaard waarbij we uitzicht hebben op de kerk van Hoedekenskerke en even later lopen we over het terrein van de SGB (Stoomtrein Goes - Borsele). Dit spoorpark staat in het teken van treinen, zo ligt er o.a. een minispoorbaan voor kinderen en staat er een locomotor op een sokkel. Binnen zijn ook een aantal modelspoorbanen te vinden.
We steken de spoorbaan (stoomtrein Goes-Hoedekenskerke) over en passeren het fraaie perron van de SGB met zijn gietijzeren overkapping.
Via een dijktrap komen we bij de Westerschelde en zien we het getijde haventje van Hoedekenskerke, we wandelen langs deze Veerhaven en lopen een stuk de grasdijk op met een wijds uitzicht over de Westerschelde. De veerdienst van Hoedekenskerke naar Terneuzen werd in 1972 opgeheven.
Bij wandelknooppunt 73 verlaten we de dijk langs de Westerschelde en lopen over een grasdijk het binnenland in met wijdse uitzichten op de omliggende polders. Na enige tijd komen we bij de spoorbaan naar Baarland/Oudelande, steken deze over en vervolgen de wandelroute over en langs de grasdijk tot aan de Polderdijk.
We lopen nog een stukje over de Herverkavelingsdijk en via de Westdorpseweg, Kleine Reinoutsedijk en de Siguitsedijk lopen we terug naar Kwadendamme waar we deze wandeling zijn begonnen bij de Sint-Bonifatiuskerk.

Sint-Bonifatiuskerk
Koutermolen
Perron SGB
Veerhaven
Grasdijk