Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

's-Gravenpolder: Zwaakse Weel/Kwadendamme 13km.

GPS
RouteInformatie

Deze route begint op Bosseweide in 's-Gravenpolder bij de Maartenskerk waar voldoende parkeerruimte is.
De Maartenskerk dateert uit de 14e eeuw en een eeuw later werd deze kerk uitgebreid tot de huidige kruiskerk.
Via de Bosseweide lopen we 's-Gravenpolder uit, passeren de begraafplaats en even later lopen we rechts een smal paadje naar beneden de dijk af.
Rechts zien we molen de Korenhalm uit 1876. De ronde stenen stellingmolen is nog in bedrijf, er wordt nog regelmatig graan gemalen. Op de heuvel, 50 meter naast de Korenhalm, stond zijn voorganger die 8 juli 1875 afbrandde.
We lopen op een smal paadje langs een moerasgebied en blijven dit onverharde pad volgen tot aan de Baarlandsezandweg die we oversteken. Op het Groenewegje zien we links een terrein van natuurbeheer waar het Vlinderbelevingspad doorheen loopt.
Even later komen we bij het tracé van de oude spoorlijn Goes-Hoedekenskerke waar nog regelmatig met de stoomtrein overheen wordt gereden. We volgen hier het pad langs de spoorbaan tot de eerst volgende dijk waar we links deze dijk oplopen.
We blijven deze dijk enige tijd volgen en even later lopen we rechtdoor een smal pad op langs de Zwaakse Weel.
De Zwaakse Weel is het restant van een oude kreek die gelegen was tussen de Honte (Westerschelde) en het Veerse Diep. De Zwaakse Weel is één van de grootste natuurgebieden in de "Zak van Zuid-Beveland" en wordt beheerd door Natuurmonumenten.
We lopen een stuk langs de Zwaakse Weel en buigen dan af over een onverhard pad op een dijk richting Kwadendamme. Via de Hugodijk, Stelsedijk, Quistkostsedijk en de Siguitsedijk komen we in Kwadendamme. We passeren de statige kerk van deze gemeente.
Na Kwadendamme lopen we over het Donkere Weegje en het Schellepad naar het buurtschap Langeweegje.
Via de Vreelandsedijk lopen we naar de Zwaaksedijk die we een tijdje gaan volgen. Vanaf dit onverharde pad hebben we regelmatig uitzichten over de omgeving. We steken de voormelde spoorbaan weer over en even later ook weer de Baarlandsezandweg.
Via de Oude Hoondertsedijk lopen we verder en even later nemen we een smal pad onderaan de dijk die ons terug voert richting de molen de Korenhalm. Daarna komt 's-Gravenpolder weer in zicht en lopen we terug naar het beginpunt van deze wandeling bij de Maartenskerk.

Maartenskerk
De Korenhalm
Spoorbaan
Zwaakse Weel
Kerk Kwadendamme