Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Wijk bij Duurstede: Klompenpad Gerrit Achterbergpad 11km.

GPS
RouteInformatie

Het Gerrit Achterbergpad is een klompenpad dat begint bij de stadshaven in Wijk bij Duurstede en onderweg passeren we verschillende gedichten van de dichter waarna dit pad is vernoemd.
Vanaf de haven en kademuur met uitzicht op de bekende molen van Wijk bij Duurstede lopen we naar de kasteeltuin van kasteel Wijk bij Duurstede en langs de beide kasteeltorens.
Daarna wandelen we naar het centrum van deze plaats met naast de oude kerktoren enkele terrasjes.
Via smalle straatjes lopen we naar oever van de Kromme Rijn, verlaten Wijk bij Duurstede en even later steken we de Kromme Rijn over.
Na een parallelweg bereiken we de Landscheidingsweg, lopen we een bosgebied binnen en gaan een onverhard pad volgen door de bossen en soms dicht struikgewas.
Aangekomen bij de Langbroekerdijk gaan we deze weg een tijdje volgen. Hier zien we langs de weg verschillende kleine en grote boerderijen waaronder Klein Jagerstein. De vader van de dichter Gerrit Achterberg had deze boerderij in pacht.
Dan komt het landgoed en kasteel Sandenburg in zicht. Dit landgoed is één van de grootste van ons land. We zien het witte kasteel en de orangerie. In het achterliggende koetshuis werd in 1905 Gerrit Achterberg geboren.
Het pad loopt verder door het bosgebied langs het kasteel en na een fietspad en Gooyerwetering komen we bij een statige bomenlaan, de Buntlaan. Via deze bomenlaan lopen we naar het gebied van het Wildeland en passeren de boerderij Groot Blankenstein.
Via de Sandenburgerlaan komen we bij het eindpunt van deze wandeling, het Wapen van Sandenburg. Het oude theehuis in chaletstijl dat in 1887 werd gebouwd is nu een restaurant.

Molen
Kasteeltorens
Kromme Rijn
Gedicht
Kasteel Sandenburg


Wijk bij Duurstede: Klompenpad Overlangbroeksepad 11km.

GPS
RouteInformatie

Het Overlangbroeksepad is een zgn. Klompenpadwandeling die loopt vanuit Wijk bij Duurstede door de weilanden en bossen naar Leersum en de route loopt grotendeels over onverharde paden.
De route begint bij de waterpoort, bij de molen op de dijk langs de Lek in Wijk bij Duurstede waar parkeergelegenheid is, hier staat ook een informatiebord over deze route.
Vanaf de Waterpoort loopt de wandeling door het gezellige oude centrum van Wijk bij Duurstede en even later verlaten we deze plaats en lopen we langs de Kromme Rijn naar de bossen en de weilanden.
Bij de Amerongsewetering buigt het pad naar links en loopt over een smal bospad, door een lange houtwal, naar de Langbroeker Dijk die we direct oversteken om wederom over een smal graspad verder te lopen naar de Gooyersdijk.
Al snel verlaten we deze dijk en wandelen door de bossen naar het landgoed van Huize Broekhuizen. Op het landgoed maken we een grote lus, om Huize Broekhuizen heen, via smalle paadjes en verrassende doorkijkjes over het landgoed.
We verlaten het landgoed bij het grote toegangshek en lopen over een onverhard pad, langs de Broekhuizerlaan, naar Leersum. We steken de drukke N225 over en wandelen langs Leersum, door de bossen, naar een aldaar gelegenparkeerplaats waar het Overlangbroekpad eindigt.
In tegenstelling tot andere Klompenpaden loopt dit pad niet rond. Indien men van Leersum naar Wijk bij Duurstede loopt, volgt de route op een tweetal plaatsen een ander traject dan wanneer men de route van Wijk bij Duurstede naar Leersum loopt.

Waterpoort
Molen
Graspad
Huize Broekhuizen
Klompenpad