Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Utrecht: Verschillende route's 8 t/m 14km.

Routebeschrijving

De vereniging 'Utrecht te Voet' heeft een 5-tal gemarkeerde wandelingen uitgezet die de binnenstad met het landschap buiten de stad verbinden. Laat u verrassen door natuur en cultuurhistorie en reis daarna met het openbaar vervoer terug naar het startpunt. Of andersom: stap in de trein of tram en wandel met de Dom in het vizier terug naar het centrum van de stad.
Alle wandelingen zijn tussen de 8 en 14 km lang en zijn gemarkeerd door middel van gekleurde pijlen en elke route heeft zijn eigen kleur.
Van elke wandellijn is er een folder met uitleg en sfeerbeelden alsmede de meest actuele routebeschrijving te downloaden. De folders zijn ook gratis verkrijgbaar bij (o.a.) VVV Utrecht en VVV Nieuwegein of tegen verzendkosten te bestellen bij het wandelplatform.

Utrecht aan de rivier: Lengte: 13 km
Utrecht aan de rivier is een wandellijn tussen de binnenstad van Utrecht en het centrum van het oude dorp Vreeswijk. De lijn voert langs de oude en nieuwe vaarroutes die de stad Utrecht verbinden met de grote rivieren in het zuiden. Wandel vanaf de Tolsteegbrug langs het water en zie onderweg industrieel erfgoed, scheepvaart, sluizen en kanalen om te eindigen achter de terrassen rondom het oude sluizencomplex in Vreeswijk, bij de tramhalte Nieuwegein Zuid.
Start/eindpunt (aangegeven door stoeptegels), op de Tolsteegbrug aan de Singel. Te bereiken vanaf Utrecht CS met stadsbus 2. Uitstappen bij bushalte 'Ledig Erf'. Eindpunt nabij Halte Nieuwegein Zuid van sneltram lijn 60.

Ledig Erf
Watertoren
Vaartserijn
Plofsluis
Pr. Beatrixsluizen


Leidsche Rijn: Lengte: 8 km
Leidsche Rijn is een wandellijn tussen de binnenstad van Utrecht en het eerste treinstation van de nieuwe wijk Leidsche Rijn. De lijn voert deels langs de oude vaarroute die de stad Utrecht in vroeger tijden verbond met Leiden in het westen. Wandel vanaf het Smakkelaarsveld langs het water van de Leidsche Rijn langs prachtig industrieel erfgoed, woonboten, het Amsterdam Rijnkanaal, oude dijken en tuinderswoningen om te eindigen in de nieuwe wereld van Leidsche Rijn.
Start/eindpunt (aangegeven door stoeptegels), op het Smakkelaarsveld vlakbij de Catherijne-singel. Lopend te bereiken vanaf Utrecht CS. Eindpunt bij Station Utrecht-Terwijde.


Noorderpark: Lengte: 14 km
Noorderpark is een wandellijn die een lus vormt tussen de Zandbrug en de Noorderbrug aan de noord-oostkant van de Singel van Utrecht. De lijn voert door de stad langs oude wegen, het Griftpark, volgt een inundatiekaal van de Nieuwe Hollandse Waterlinie om vervolgens in het recreatie- en natuurgebied Noorderpark de forten aan de noordkant van de stad met elkaar te verbinden. Loop in een middag een rondje Waterlinie ten noorden van de stad!
Start/eindpunt (aangegeven door stoeptegels), op het Nijntje Pleintje nabij de Zandbrug aan de van Asch van Wijckkade. Eindpunt op de Noorderbrug nabij de Begijnekade.


Naar de Heuvelrug: Lengte: 12 km
Naar de Heuvelrug is een wandellijn tussen de binnenstad en de rand van de Utrechtse Heuvelrug bij Bilthoven. Via een gevarieerde route wandelen tussen stad en land: langs de lanen, villa's en herenhuizen in Utrecht-Oost, door de parken aan de rand van de stad, naar de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en door prachtig bos met oude beukenlanen naar de Utrechtse Heuvelrug.
Start/eindpunt (aangegeven door stoeptegels), op de Maliebrug aan de Singel. Te bereiken vanaf Utrecht CS met stadsbus 2. Uitstappen bij bushalte 'Hamburgerstraat'. Volg vanaf daar de zwarte pijlen naar het startpunt. Eindpunt station Bilthoven NS, nabij de spoorwegovergang.


Waterlinie-Houtense vlakte: Lengte: 12 km
Waterlinie-Houtense vlakte is een wandellijn tussen de binnenstad van Utrecht en het centrum van de stad Houten. De lijn voert langs forten en verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wandel vanaf de oude stadswal via de Kromme Rijn en twee forten dwars door verboden kringen, langs groepsschuilplaatsen op de Houtense Vlakte, door oude en nieuwe natuur naar het station van Houten.
Start/eindpunt (aangegeven door stoeptegels), op de Tolsteegbrug aan de Singel. Te bereiken vanaf Utrecht CS met stadsbus 2. Uitstappen bij bushalte 'Tolsteegbrug'. Eindpunt station Houten NS.