Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Soesterberg: Soesterduinen en Landgoed De Paltz 16km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats (P1) van de vliegbasis Soesterberg lopen we aan de achterzijde naar de bosrand en lopen bij een slagboom direct het bos in.
We lopen hier over verschillende bospaden door een heuvelachtig terrein van het Landgoed Paltz.
Na enige tijd komen we bij een fietspad dat we oversteken en daarna volgen nog verschillende slingerachtige bospaden tot we uitkomen bij een horeca terras waar we de drukke N413 oversteken. Aan de overzijde steken we de parkeerplaats over en lopen dan de bossen weer in.
Ook hier wandelen we weer geruime tijd over een aantal smalle bospaden door het gebied van de Vlasakkers. Na een tijdje komen we bij de heuvel De Stompert die 51 meter hoog is. In de heuvel achter een hek is een ondergronds drinkwaterreservoir dat eind 19e eeuw fungeerde als een soort natuurlijke watertoren voor het drinkwater.
We lopen om de heuvel heen en dalen af naar een heideveld en volgen verschillende bospaden tot de spoorlijn Amersfoort-Utrecht waar we onderdoor lopen. Hier staat een hoog kunstwerk genaamd Utopie.
Na nog enkele bospaden komen we uit bij de Korte Duinen, een klein stuifzandgebied dat stamt uit de laatste ijstijd. We lopen langs en om de Korte Duinen heen en na nog wat bospaden steken we de drukke N413 weer over.
Na een paar bospaden komen we aan bij de Lange Duinen, eveneens een stuifzandgebied dat stamt uit de laatste ijstijd. We blijven hier geruime tijd een pad langs deze zandverstuiving volgen.
Als we het bos weer inlopen passeren we een oud klein militair wachthuisje, vroeger was dit militair oefengebied. We steken even daarna de spoorbaan weer over en wandelen hier de bossen weer in. Even later lopen we langs een hek en zien aan de andere zijde de munitie opslagbunkers van de oude vliegbasis Soesterberg.
Als we de Palzerweg oversteken lopen we bij een toegangshek het Landgoed Paltz weer binnen en lopen naar het witte landhuis dat hier midden in de bossen ligt.
Tegenover het witte landhuis wandelen we verder en passeren op kleine afstand een doolhof met in het midden een kluizenaarsgrot en weer even later wandelen we door een Berceau, een door Berkenbomen overdekte wandellaan.
Even later passeren we een Koetshuis dat gebouwd is omstreeks 1870 en als we verder wandelen hebben we al snel een prachtig uitzicht over de oude zandafgraving. Het uitzicht doet on-hollands aan.
Als we het pad verder aflopen komen we weer uit bij een slagboom waar we deze wandeling begonnen.

De Stompert
Utopia
Korte Duinen
Berceau
Oude Zandafgraving


Soesterberg: Vliegbasis en Landgoed De Paltz 11km.

GPS
RouteInformatie

Vanaf de parkeerplaats van de vliegbasis Soesterberg lopen we richting de ingang van het museum.
Bij de ingang van het museum gaan we eerst de rode wandelroute volgen en passeren we al snel een oud theehuis.
Daarna wandelen we een eikenstrubbenbos binnen op een glooiend terrein. Even later lopen we omhoog naar een fraai uitzichtpunt over de gehele vliegbasis.
Als we verder lopen komen we bij de ingang van het Munitiepark en zien we verschillende opslag bunkers. We lopen hier door het landgoed De Kleine Paltz waar geen naaldbomen staan i.v.m. brandgevaar in dit oude munitiepark.
We passeren nog verschillende munitiebunkers. Een gedeelte van dit park is rustgebied voor de verschillende dieren.
We lopen met de rode route terug en wandelen langs verschillende terrassen omlaag naar de onderliggende landingsbanen. Hier zien we aan de overzijde enkele Shelters waar de vliegtuigen vroeger in stonden.
We lopen richting het museumgebouw en komen bij verschillende vliegtuigen die hier staan geparkeerd.
Dan wandelen we terug naar de ingang van het museum en gaan de gele wandelroute volgen en wandelen eerst omhoog naar de Radarheuvel waarop een ronddraaide Radar staat.
Daarna lopen we het landgoed De Paltz binnen en wandelen over een zeer glooiend terrein wisselend omlaag en omhoog.
Na enige tijd komen we bij een Kluizenaarsgrot aan met een doolhof. Daarna lopen we verder door dit park en passeren eerst villa De Paltz en daarna koetshuis De Paltz.
Na het koetshuis loopt de route weer de bossen is en komen we langs de grote zandafgraving die nu helemaal begroeid is. Het pad loopt boven langs de oude afgraving waar we een fraai en wijds uitzicht hebben over het glooiende terrein.
Dan dalen we af en komen weer uit bij de parkeerplaats waar we deze route begonnen.

Oude Theehuis
Munitiebunkers
Radar
Koetshuis De Paltz
Oude Zandafgraving