Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Soest: Pijnenburger & Lange Duin wandeling 15km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats aan het begin van de Pijnenburgerlaan (bij de N234).
Onderweg komen we over het landgoed Pijnenburg, landgoed de Hees. We passeren weilanden, komen door bossen en over de zandverstuivingen van de Lange Duinen.
De wandeling loopt bijna geheel over bos-, grind- en zandpaden en in het gebied van de Lange Duinen over stukken stuifzand.
Over de fraaie Pijnenburgerlaan lopen we het gebied van het landgoed De Hees binnen en komen we langs verschillende weilanden, naaldbomen en loofbossen. Authentieke houtwallen scheiden hier het bouwland.
Op het Landgoed De Hees bevindt zich het Herinneringsbos. In het Herinneringsbos kan men de as van een overleden persoon terug geven aan de natuur. De mineralen uit de as worden door de boomwortels opgenomen en komen zo in de natuurlijke kringloop terecht.
Als we verder lopen en de spoorlijn (Den Dolder-Soest) oversteken komen we na een aantal bospaden in het gebied van de Lange Duinen. We zien hier verschillende zandverstuivingen met metershoge zandduinen met her en der grillig gevormde dennenbomen.
We volgen de paden langs de Lange Duinen maar wandelen op sommige plekken ook over de hoge zandduinen.
Als we de Lange Duinen verlaten wandelen we een bosgebied in dat vroeger een onderdeel was van de oude luchtmachtbasis Soesterberg. In deze bossen liggen nog verschillende overgroeide bunkers verstopt alsmede een wachthuisje waar we langskomen. De oude bunkers doen nu vaak dienst als onderkomen voor vleermuizen. Onderweg passeren we enkele informatieborden over dit gebied.
Als we de spoorlijn (Den Dolder-Soest) weer oversteken wandelen we een ander deel van het Landgoed De Hees weer binnen en volgen verschillende heuvelachtige bospaden. Onderweg passeren we hier ook nog enkele heidevelden en een klein zandstuifgebied.
Via de onverharde Staalwijklaan wandelen terug naar de N234 en het beginpunt van deze wandelroute.

Pijnenburgerlaan
Landgoed De Hees
Lange Duinen
Lange Duinen
De Hees

Soest: Klompenpad - Derde Erf 9km.

GPS
RouteInformatie

Het Derde Erf is een klompenpadwandeling.
Deze klompenpadwandeling loopt door het gebied tussen Soest en Amersfoort.
De route loopt gedeeltelijk door de weilanden, daarna langs de rivier de Eem en vervolgens door de bossen en over een zandverstuiving.
Bij het beginpunt van de route, aan de Birkstraat, is 't lastig parkeren. Achter boerderij Het Derde Erf, tevens het startpunt van deze route, staat een informatiebord over dit klompenpad.
Vanaf het begin loopt de route door de weilanden en we steken het spoor over waarna we opnieuw door de weilanden naar de oevers van de Eem wandelen. Lopend over een jaagpad volgen we de Eem.
Na de Eem wandelen we over een dijk en over smalle paden terug naar de Birkstraat. Deze steken we over en lopen de bossen in langs het Bosbad Birkhoven. Daarna passeren we een fraaie grote bosvijver waar we bijna geheel omheen lopen.
De route loopt daarna verder door de bossen waarna we uitkomen bij de grote zandverstuiving van de Korte Duinen. Wisselend omhoog en omlaag lopen we over deze duintoppen.
Na dit duingebied wandelen we verder door de bossen om even later weer tussen de weilanden door naar het startpunt van deze zeer gevarieerde te lopen.

Markering
Derde Erf
Eem
Bosvijver
Korte Duinen