Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Rhenen: Klompenpad - Graft & Griftenpad 14,5km.

GPS
RouteInformatie

Het Graft & Griftenpad is een zgn. Klompenpadwandeling.
Deze wandeling loopt vanuit Rhenen door de weilanden richting Achterberg en over de Grebbeberg weer terug naar Rhenen, de route loopt wisselend over verharde en onverharde paden.
De gehele route wordt aangegeven d.m.v. stickers en is daardoor makkelijk te lopen. Een uitgebreide beschrijving met informatie is te vinden op de website van het Landschapsbeheer Utrecht. De route begint bij het station Rhenen waar parkeergelegenheid is.
Via de Kastanjelaan en de Levendaalselaan, lopen we naar de bossen van de Grebbeberg, waar we een fraai uitzicht hebben over het gebied van de Gelderse Vallei. Hier staat ook een informatiebord over deze route.
We wandelen over de flanken van de Grebbeberg en de Graften (landbouw terrassen) en dalen af naar de Grift, een waterstroom, die van Rhenen naar Veenendaal stroomt door de Gelderse Vallei. Vanaf hier blijven we geruime tijd langs de oevers van de Grift lopen.
Na de Achterbergse Hooilanden, verlaten we de Grift en lopen tussen de weilanden door richting Achterberg. Op sommige stukken loopt dit klompenpad dwars door de weilanden en tussen kleine houtwalletjes door.
Na de Snijdersteeg lopen we langs de spoordijk van de lijn Veenendaal naar Rhenen en verder richting de voet van de Grebbeberg, die we even laten omhoog lopen, wederom door en langs de Graften, waarna we over de Grebbeberg weer teruglopen naar het beginpunt van deze route.

Uitzicht Gelderse Vallei
Graften
Grift
Overstapjes
Klompenpad


Rhenen: Grebbeberg-Blauwekamer 11km.

GPS
Routebeschrijving

Vanaf de parkeerplaats bij het station Rhenen lopen we naar de oever van de Rijn en gaan naar links, waarbij we de oever blijven volgen.
Bij de eerste trappen gaan we links omhoog de Grebbeberg op en bovenaan gekomen gaan we rechts en blijven het pad langs de rand steeds volgen tot aan de kasteelruïne van de Koningstafel. We lopen weer terug naar de rand bij het uitzichtpunt waar we een prachtig gezicht hebben over de Rijn en het natuurgebied van de Blauwe Kamer.
Bij de volgende trappen dalen we af richting de Rijnoever en gaan naar links om even later rechts de asfaltweg in te lopen, even later houden we rechts aan, naar de pont over de Rijn, waarbij we uitzichten hebben over de polders en de Blauwe Kamer. We passeren de oude steenfabriek en steken met de pont de Rijn over.
Op de andere oever lopen we naar de dijk en gaan naar rechts en blijven de dijk volgen met fraaie uitzichten op de Rijn en de Grebbeberg.
Even later houden we rechts aan, bij een fietspad naar rechts, naar een paar bankjes en blijven dit pad continue volgen tot aan de grote Rijnbrug, onderweg hebben we nog steeds fraaie uitzichten op de Rijn en de Grebbeberg en de erlangs gelegen polders met hun vele watervogels.
Bij Rhenen steken we de Rijnbrug over en lopen weer naar de parkeerplaats, het begin van de fraaie route.

Trappen Grebbeberg
Uitzicht Blauwe Kamer
Oude Steenfabriek
Rijnzicht
Rhenen


Rhenen: NS-wandeling - Elsterberg 17km.

GPS
RouteInformatie

De Elsterberg wandeltocht is een NS wandeling die loopt van station Rhenen naar station Veenendaal West.
De wandeling loopt voor een groot deel over onverharde paden.
De route begint bij het station van Rhenen waar parkeergelegenheid is, de gehele route wordt aangegeven d.m.v. stickers en is daardoor makkelijk te lopen maar een uitgebreide beschrijving met informatie is te vinden op de website van de NS.
Direct na het station Rhenen loopt de route bergopwaarts naar de bossen en we verlaten Rhenen waarbij we een prachtig uitzicht over de omgeving hebben. We dalen af over een karrespoor, tussen de maisvelden door en lopen naar de bossen van de Utrechtse Heuvelrug.
We passeren een grafheuvel waarvan er tussen Rhenen en Amerongen veel te vinden zijn en even later lopen we een begrazingsgebied binnen en komen uit op de rand van een oude afgraving met wederom een fraai uitzicht op de omgeving.
We volgen een tijdje de rand van deze afgravng en buigen dan door de bossen af, richting Amerongen, waar we de oude voormalige tabakplantages zien liggen.
Vervolgens lopen we de bossen weer in en lopen over de top van de Elsterberg die met een hoogte van 62,5 meter één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug is. Bij een heideveld hebben we weer een fraai overzicht over de omgeving waarna we afdalen naar het Egelmeer.
De route loopt nu door de Amerongse Bossen en we passeren een kleine ven waarna we uitkomen op de oude Slaperdijk, een oude aarden dijk die werd aangelegd om eventuele overstromingen van het erachterliggende gebied te voorkomen.
Na de Slaperdijk wandelen we verder en lopen de buitenwijken binnen van Veenendaal waarna we even later aankomen bij het station van Veenendaal West waar deze fraaie route eindigt.

Karrespoor
Afgraving
Grafheuvel
Egelmeer
Station Rhenen