Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Groenekan: Ruigenhoeksepolder, Gagelbos en Noorderpark 12km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling loopt door de Ruigenhoeksepolder en daarna door het Gagelbos en het Noorderpark.
Vanaf de parkeerplaats Blauwkapel (t/o zwembad Groenekan) lopen we de Ruigenhoeksepolder in.
We lopen over een fietspad met links een waterplas en rechts een horecagelegenheid met terras.
Daarna wandelen we verder door de polder via enkele onverharde paden en tussen enkele waterpartijen door tot we aankomen bij de Ruigehoeksedijk waar we richting een fort lopen.
We wandelen hier naar het Fort Ruigenhoek dat hier in de jaren 1869-1870 werd gebouwd ten westen van Groenekan als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is nu eigendom van Staatsbosbeheer en er zijn plannen om dit fort als onderdeel van het Noorderpark een toeristische bestemming te geven.
We lopen deels om het fort heen en via het Kikkerpad door de Ruigenhoeksepolder naar de Kooijdijk. We lopen hier naar links een stuk over de Kooijdijk naar de Polder De Gagel.
Als we de Kooijdijk verlaten lopen de Gagelpolder binnen en volgen enkele paden door het Gagelbos. Het Gagelbos en de Gagelpolder zijn natuurreservaten die deel uitmaken van het Noorderpark.
We wandelen hier langs verschillende kreken, waterpartijen en enkele sloten met rietkragen. Geruime tijd later in het zuidelijke deel van het Gagelbos passeren we enkele recreatie stroken met speelvoorzieningen voor kinderen.
Als we verder wandelen komen we weer langs enkele waterpartijen en verlaten het Gagelbos om via een pad door de Gagelpolder over te steken naar het Noorderpark.
In het Noorderpark aangekomen volgen we weer verschillende bospaden en komen dan door een deel van het park waar weer recreatieve voorzieningen zijn als een visvijver, basketbalveld, mountainbike parcour en een skatebaan.
Via verschillende wandelpaden lopen we verder door het Noorderpark en passeren we weer enkele waterpartijen.
Na geruime tijd komen we weer in de Ruigenhoeksepolder en bij de parkeerplaats waar we deze wandeling begonnen.

Ruigenhoeksepolder
Fort Ruigenhoek
Gagelbos
Gagelbos
Noorderpark


Groenekan: Klompenpad - Beukenburgerpad 14,5km.

GPS
RouteInformatie

Het Beukenburgerpad is een klompenpad dat begint bij de parkeerplaats onder het viaduct van de A27 aan de Groenekanseweg.
Vanaf de parkeerplaats onder het viaduct van de A27 lopen we de Groenekanseweg op en passeren al snel de kerk van Groenekan en even later een oorlogsmonument.
Daarna gaan we naar links en lopen even later de bossen binnen van Voordaan. Een stukje verder maak dit klompenpad een klein rondje door een ernaast gelegen bosperceel.
Dan vervolgen we de route alsmaar rechtdoor over een smal pad tussen de struiken langs een breed fietspad en bereiken we na geruime tijd de Nieuwe Weteringseweg (N234) die we een stukje naar rechts gaan volgen over de parallelweg.
Even later lopen we de bossen van Beukenburg binnen en over een brede boslaan lopen we naar het bosgebied van De Leyen en later weer terug naar de Beukenburgerlaan. Deze Beukenburgerlaan blijven we geheel uitlopen tot we weer aan de Groenekanseweg komen.
Hier gaan we naar links en lopen richting De Bilt. Vlak voor De Bilt lopen we over een saai stukje langs een industriegebied en weer even later langs een waterplas naar Fort Voordorp. Bij het fort lopen we langs de brede fortgracht en even later slaan we af en komen bij de Hooge Kampseplas waar veel zandwinning plaatsvindt.
Na de Hooge Kampseplas lopen we weer terug naar de Groenekanseweg en via deze weg lopen we weer terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Kerk Groenekan
Bossen Voordaan
De Leyen
Beukenburg
Hooge Kampseplas


Groenekan: Groenekan-route 12km.

GPS
RouteInformatie

De Groenekan-route is een ANWB wandeling die loopt door de Groenekan polder.
Via Nieuwe Wetering naar Maartensdijk, via Beukenburgbos naar Fort Voordorp en weer terug naar Groenekan, de route gaat afwisselend over onverharde en verharde paden.
De route begint in Groenekan onder het viaduct van de A27 waar volop parkeer gelegenheid is, de gehele route wordt aangegeven d.m.v. richtingsborden en is daardoor makkelijk te lopen.
Vanuit Groenekan loopt de route over het landgoed van Huis Voordaan en door het achterliggende bos waarin vele fraaie waterpartijen liggen. Via een smalle landgoedlaan loopt het pad verder naar Nieuwe Wetering en daarna over een verhard fietspad verder naar Maartensdijk.
Vanaf Maartensdijk loopt de route over de landelijke Prinsenlaan naar het Beukenburgerbos, vervolgens door de Groenekanpolder, naar de Voorveldse Polder. Voorbij de waterplas loopt de route langs het Fort Voordorp verder richting Utrecht om daarna direct terug te keren naar Groenekan.

Landgoed Voordaan
Voordorpseplas
Fort Voordorp
Boerderij
Routebord