Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Austerlitz: Waterputten rondom Austerlitz 13km.

GPS
Routebeschrijving

Deze wandeling loopt door de bossen rondom Austerlitz langs verschillende oude historische plekken.
De wandeling start op het Dorpsplein in Austerlitz bij de oude waterpomp.
Vanaf het Dorpsplein lopen we langs een Muziektent en even later wandelen we de bossen in.
Na verschillende bospaden steken we de N214 over en lopen verder door de bossen.
We passeren al snel de Kuil van Stoop. In 1833 werd hier grondonderzoek gedaan met een stoomboormachine. Er werd een diepte van 136 meter bereikt een unicum destijds. Onverklaarbaar was toen de vondst van schelpen omdat men destijds nog niet wist dat hier ooit een zee was geweest.
Even daarna passeren we het Witte Huis met op de buitenmuur de Scheepsbel van het zeilvrachtschip De Bantam uit 1835.
Als we verder wandelen komen we na enkele bospaden uit bij de waterput van de Wallenberg. In 1797 was een Fransman de heide hier aan het ontginnen. Door de opgeworpen aarden wallen (nog steeds zichtbaar) werd de omgeving de Wallenberg genoemd.
Weer een aantal bospaden verder komen we langs de Kozakkenput. Deze kuil werd in 1813 gegraven door Kozakken die hier naar drinkwater zochten. Door de lage waterstand staat de kuil al jaren droog.
Daarna wandelen we verder en komen langs een mini Obelix. Deze Obelix bevat een maquette uit 1968 van het 50 jarig bestaan van de Utrechtsche rijwielpadvereniging UMO.
Na weer enkele bospaden komen we langs het Beauforthuis. Achter de oude hoeve werd in 1861 een kerkje aangebouwd en de woning werd pastorie. Het pand functioneerde tot 1984 als Nederlands Hervormde kerk. Sinds 1989 is het een muziekpodium met een theatercafe.
We wandelen terug richting Austerlitz en passeren in de bossen een plek waar rond 1805 een houten barak stond voor opslag van het Franse leger.
Enkele bospaden later lopen we Austerlitz binnen en komen weer op het Dorpsplein waar we deze wandeling begonnen.

Waterpomp
Kuil van Stoop
Witte Huis
Wallenberg
Mini Obelix