Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Amerongen: Klompenpad - Cotlandenpad 12km.

GPS
RouteInformatie

Het Cotlandenpad is een zgn. Klompenpad in en rondom Amerongen.
De route begint op de TOP parkeerplaats net buiten Amerongen aan de Burgwal.
Vanaf de parkeerplaats wandelen we naar een tweetal oude tabaksschuren en passeren we een tabaksveld met tabaksplanten.
Als we de drukke N225 zijn overgestoken wandelen we verder en kunnen we rechts even een uitstapje maken naar een oude gerechtsplaats op een heuvel waar vroeger een galg heeft gestaan.
Daarna lopen we verder en komen bij kasteel Amerongen waar we bijna om heen wandelen.
We lopen daarna even langs de buitenrand van Amerongen en wandelen dan het bosgebied binnen van het landgoed Zuylenstein.
Hier volgen we verschillende bospaden door en langs verschillende bospercelen van het landgoed. We wandelen hier wisselend langs kleine beekjes of sloten.
Na geruime tijd komen we langs de muren van het landhuis Zuylenstein en nog weer enkele bospaden later lopen we langs een schaapskooi. De schaapskooi ligt op het landgoed Zuylenstein tussen Leersum en Amerongen tegen de bosrand aan en met fraai uitzicht over de weilanden.
Even later zien we rechts het landhuis Zuylenstein liggen en ligt links van ons het Poortgebouw en de Portierswoning bij het inrijhek.
Als we verder wandelen verlaten we de bossen en lopen naar de bebouwing van Amerongen. We passeren een tweetal tot woning omgebouwde tabaksschuren en als we verder lopen komen we bij het toegangshek van Kasteel Amerongen.
Het kasteel werd in de vroege jaren meerdere malen verwoest en weer herbouwd. Het huidige Kasteel Amerongen werd is opgebouwd in 1680.
Even later verlaten we Amerongen weer en wandelen langs een bosgebied naar een uitkijkplateau. Op het uitkijkplatform heeft men een fraai uitzicht over de uiterwaarden richting de rivier de Lek.
Daarna steken we de N225 over en wandelen we terug naar het beginpunt van deze wandeling.

Tabaksschuur
Kasteel Amerongen
Landgoed Zuylenstein
Schaapskooi
Uitkijkplateau


Amerongen: Rondje Amerongen/Leersum 12km.

GPS
RouteInformatie

Een rondje Amerongen/Leersum is een rondwandeling die loopt door de oude dorpskern van Amerongen.
We wandelen door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug naar Leersum en vervolgens langs oude boerderijen, schaapskooien en een kasteel weer terug naar Amerongen.
De tocht loopt wisselend over verharde- en onverharde paden met in het begin een stevige klim, de route begint in Amerongen bij de ingang van het kasteel waar voldoende parkeerruimte is.
Vanaf het kasteel Amerongen loopt de wandeling door de oude monumentale dorpskern van deze plaats en vervolgens naar bossen van de Utrechtsche Heuvelrug.
Door de bossen lopen we verder bergopwaarts en komen we langs verschillende grafheuvels.
Lopend tussen de bomen dalen we af naar de gemeente Leersum waar we langs de oude kerk wandelen naar de Boerenbuurt, hier wandelen we langs fraaie oude boerderijen en zien we enkele oude schaapskooien.
Via een bosrijk gedeelte loopt de route door een mooie beukenlaan langs en rond de ridderhofstad Zuylestein en vervolgens komen we langs oude, verbouwde tabaksschuren.
Langs de oude stalhouderij en logement "De Roode Leeuw" lopen we terug naar het kasteel van Amerongen
Daarna wandelen we om het kasteel heen en passeren de oude waterpomp.
Bij de Drostestraat wandelen we terug naar het begin van deze rondwandeling.

Gezicht op Amerongen
Portierswoning Huize Zuylestein
Informatiepaal Grafheuvels
Poortgebouw Zuylestein
Leersum


Amerongen: Hoogste Top Amerongseberg 12,5km.

GPS
Routebeschrijving

De Amerongseberg is met zijn 68,9 meter de hoogste top van de provincie Utrecht.
De wandeling start bij het Kasteel Amerongen en zal lopen over de 3 hoogste toppen van de provincie Utrecht, de Amerongse Berg (68,9m), de Vlakke Berg (67,5m) en de Elsterberg (62,5m).
Vanaf het toegangshek van het Kasteel Amerongen lopen we langs de oude waterpomp naar een pad door de buitendijkse polder en passeren we een kleine Wiel.
Even verderop kan men links omhoog naar de voormalige galgplaats en een kleine begraafplaats. Wij blijven daarna het pad langs de bosrand volgen en passeren een uitkijkplatform met een fraai uitzicht over polder en uiterwaard.
Even later steken we de drukke N225 over en via de Franselaan lopen we het bosgebied van de Amerongseberg binnen. Via verschillende bospaden lopen we omhoog naar de Elsterberg (62,5m). Op een grote open plek in het bos hebben we een weids uitzicht over de omgeving en bij goed zicht kunnen we zelfs Flevoland zien liggen.
Daarna dalen we via een breed bospad af naar het Egelmeer. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is het egelmeer een laaggelegen heidegebied natte heidevegetaties met bijzondere planten. Alleen in de winter of bij veel regenval is er water zichtbaar.
Via de breede Hooiweg lopen we omhoog naar de Manege, een wagenwielvormige plek met in het midden een grote ronde bank met een boom in het midden. Op deze plek kon de familie van het kasteel Amerongen rondjes rijden met fraai uitzicht op de omgeving.
Vanaf de Manege lopen we verder omhoog naar de top van de Amerongse Berg gelegen op 68,9 meter hoogte midden in de bossen. Op deze plek staat een informatiezuil "Op de top" met veel informatie over de omgeving.
Als we afdalen lopen we al snel over de Vlakkeberg (67,5m) en even later wandelen we langs de Berghuis. Hier ligt een oude grafheuvel die is open gewerkt met informatie over deze grafheuvel.
Via verschillende bospaden wandelen we terug naar Amerongen en via de Kerk en de Koningin Wilhelminaboom komen we terug bij het Kasteel Amerongen.

Kasteel Amerongen
Galgplaats
Egelmeer
Manege
Op de Top