Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Westelbeers: Groote & Kleine Beerze 14km.

GPS
RouteInformatie

De wandeling begint bij de Mariakapel in Westelbeers, de kapel staat bij de Groote Beerze op de hoek van de Spreeuwelsedijk en de Kapeldijk.
Hier is ook voldoende parkeerruimte.
We volgen het pad langs de Groote Beerze stroomafwaarts en blijven dit pad volgen tot een stuw en steken dan de Scheperweg over.
We vervolgen de route langs de Groote Beerze door een smal bosgebied, passeren even later een vistrap en zien dat deze beek hier flink meandert.
Na een tijdje verlaten we de Groote Beerze en lopen door een akkergebied richting Middelbeers. Voor Middelbeers lopen we de Jachtlaan in.
Via een stukje bosgebied van de Kuikeindsche Heide komen we langs een speelgebied voor kinderen waar in vele boomstammen dieren in het hout zijn uitgesneden.
Via de Hillestraat bereiken we de oevers van de Kleine Beerze en gaan het smalle pad langs deze beek een stukje volgen tot aan een kleine stuw, daarna lopen we door een bosgebied naar de Kuikeindseweg, steken deze over en lopen het bosgebied van de Kuikeindsche Heide binnen.
Voor de grote Berkven gaan we links en lopen de Landschotsche Heide op. Onderweg passeren we nog verschillende vennen waaronder de grote Keijenhurkven.
Aan het eind van de Landschotsche Heide, bij de bosrand komen we bij de onverharde weg van de Keijendreef. Deze zandweg gaan we volgen.
Na geruime tijd komen we uit op de Spreeuwelsedijk en even later weer bij de Mariakapel, het beginpunt van deze wandeling.

Groote Beerze
Meander
Houtsnijwerk
Kleine Beerze
Berkven


Westelbeers: Heide en Reuselwandeling 14km.

GPS
RouteInformatie

De wandeling begint bij de Mariakapel in Westelbeers, de kapel staat bij de Groote Beerze op de hoek van de Spreeuwelsedijk en de Kapeldijk.
Hier is ook voldoende parkeerruimte.
Door de bosrand lopen we langs de Kapeldijk en even later slaan we rechtsaf en steken de Kapeldijk over.
Hier lopen we de onverharde Liesdijk in die we geruime tijd gaan volgen met onderweg wisselende uitzichten over bospercelen en weilanden.
We passeren een monument van de 5 gemeenten grens en komen even later bij de grote ven van Het Goor, welke is gelegen in het gebied van de Neterselsche Heide.
We blijven het pad langs de vennen volgen en komen bij de Mispelendsche Heide waar een grote uitkijktoren staat, de Flaestoren. Vanaf de top van de toren hebben we een prachtig uitzicht over de Neterselsche- en Mispelendsche Heide en de Flaesven.
We lopen verder langs de Flaesven en komen even later in het stroomgebied van de beken De Stroom en de Reusel. Bij de Koevoirtbrug steken we de Reusel over en zien we een oude Voirde, een ondiepe plek waar de beek kan worden overgestoken.
We gaan de Reusel een stukje volgen tot aan de herberg van In den Bockenreijder, waar het goed vertoeven is.
Na de herberg gaan we geruime tijd de loop van de Reusel weer volgen die hier flink meandert. We passeren de Poelbrug en even later de 3 bogen brug.
Bij het gehucht Heikant verlaten we de Reusel en langs het bungalowpark van Kempenbos lopen we naar de Spreeuwelsche Heide. Bij het bungalowpark Rakelbos lopen we via de Spreeuwelsedijk weer naar de Mariakapel, het beginpunt van deze wandeling.

.
Het Goor
de Flaestoren
Flaesven
Voirde
Reusel


Westelbeers: Groote Beerze en Neterselsche Heide 14km.

GPS
RouteInformatie

De wandeling begint bij de Mariakapel in Westelbeers, de kapel staat bij de Groote Beerze op de hoek van de Spreeuwelsedijk en de Kapeldijk.
Hier is ook voldoende parkeerruimte.
We volgen het pad langs de Groote Beerze stroomopwaarts en blijven dit pad volgen. Onderweg moeten we regelmatig via opstapjes de afrastering oversteken.
In het gebied van Beersbroek gaan we even de Kapeldijk een stukje volgen en even later lopen we weer door de bossen naar de Groote Beerze die we via een smalle brug oversteken.
Nu lopen we door het natuurgebied van de Grijze Steen en wisselend door een bosgebied of een open heide vlakte. Via een schouwpad langs een sloot komen we weer bij de oevers van de Groote Beerze en gaan het pad langs deze beek volgen tot we weer uitkomen bij de eerder genoemde brug over de Groote Beerze.
Nadat we de brug weer zijn overgestoken steken we de Kapelstraat over en lopen over een onverhard pad naar de Neterselsche Heide en passeren even later enkele kleine vennen van de Hazenkolk. Op deze plek staat ook een gedenksteen als nagedachtenis voor het neerstorten van een Stirling BK703 uit de 2e wereldoorlog.
Bij het onverharde pad van de Liesdijk steken we deze over en lopen naar het gebied van de Spreeuwelsche Heide. Hier lopen we wisselend door een bosgebied of langs akkerranden en komen na geruime tijd weer uit bij het bungalowpark Rakelbos en lopen via de Spreeuwelsedijk weer naar de Mariakapel, het beginpunt van deze wandeling.

Mariakapel
Groote Beerse
Beerzebrug
Grijze Steen
Oorlogsmonument