Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Ter Apel: Ter Apelerbossenroute 12,5 km.

GPS
RouteInformatie

Ter Apel ligt in het uiterste zuidoosten van de provincie Groningen.
Ter Apel ligt op een beboste zandrug en langs de eeuwenoude handelsroute van Münster naar Groningen nabij het riviertje de Ruiten Aa. Het dorp is ontstaan bij een klooster dat vanaf de dertiende eeuw een voorwerk van de premonstratenzers is geweest. Voor doortrekkende reizigers en pelgrims was het klooster een plaats van gastvrijheid en toewijding.
In 1976 kwam het klooster in eigendom van Staatsbosbeheer die ook de bijbehorende bossen in eigendom heeft gekregen.
De Ter Apelerbossen-route is een rondwandeling die loopt door de verschillende bossen rond Ter Apel en langs het stroomgebied van de Ruiten Aa en de Bosbeek. De route is deels verhard maar loopt verder over onverharde paden.
De route begint bij het Klooster van Ter Apel aan de Boslaan waar parkeergelegenheid is en waar een informatiebord staat, de gehele route wordt aangegeven d.m.v. blauwe palen en is daardoor makkelijk te lopen.
De route loopt direct de bossen in en al snel passeren we een Joods kerkhof en lopen we langs de achterzijde van het centrum WonderWereld waarna we het Ruiten Aa kanaal oversteken.
We lopen hier in een grote lus door de bossen en komen uiteindelijk weer uit bij het Ruiten Aa kanaal dat we weer oversteken waarna we verder wandelen langs Agodorp, vervolgens langs het kanaal richting de Vosseberg.
In de bossen is de route onlangs gewijzigd en lopen we langs de pas gegraven Bosbeek die het riviertje de Ruiten Aa verbindt met het gelijknamige kanaal. Even later verlaten we de Bosbeek en wandelen we door het Tempelbos en steken we een oude spoordijk over.
De route loopt verder naar het Roelagerbos waar we in een grote boog doorheen lopen om vervolgens door een weiland, langs een sloot door te steken naar het Meebos, waar we eveneens een rondje door het bos lopen.
Vanuit het Meebos loopt de route weer terug door de maisvelden richting het riviertje de Ruiten Aa dat we al enige tijd volgen.
Na een tijdje verlaten we dit fraaie riviertje weer en lopen we naar de bossen van het klooster van Ter Apel. Wat later passeren we het klooster en komen we weer terug bij het beginpunt van deze wandeling.

Joods kerkhof
Bosbeek
Ruiten Aa
Ruiten Aa
Klooster Ter Apel