Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Putten: Landgoed Nieuw- en Oud-Groevenbeek 14km.

GPS
RouteInformatie

Deze wandeling begint op de parkeerplaats Oud-Groevenbeek (Putterweg N303 tussen Putten en Ermelo).
Vanaf deze parkeerplaats steken we de N303 over en lopen het bosgebied binnen van Nieuw-Groevenbeek.
Na enkele bospaden passeren we verschillende grafheuvels waarvan op één plek 2 grafheuvels naast elkaar liggen.
We passeren daarna een boerderij op het Landgoed Nieuw-Groevenbeek alsmede een schaapskooi met rieten kap en een aantal gedeeltelijk houten huizen. Via de onverharde Jacobslaan lopen we naar de N303 en steken deze weer over.
Via een statige bomenlaan wandelen we het Landgoed Oud-Groevenbeek op en passeren het theehuis Oud-Groevenbeek.
Even later steken we de Groevenbeek over en lopen langs het bosbad Putten. Via de Zuiderveldweg wandelen we naar de Telgterweg, steken deze over en lopen weer een bosgebied binnen.
Na verschillende bospaden komen we bij de Groevenbeek die hier bij een sprengkop ontspringt en volgen het pad langs deze beek tot het landhuis Oud-Groevenbeek. Het landhuis is gebouwd in de Jugendstil stijl in 1908. Tegenover het landhuis staat een oude boerderij uit 1870, een grote oude tuinkas met een wijngaard en een oude watertoren.
De watertoren lijkt op een klein kasteeltje en werd gebouwd in 1912 op een kunstmatige heuvel.
Na een paar bospaden lopen we de grote Groevenbeekse Heide op, volgen hier verschillende paadjes en passeren een grafheuvel. Als we de heide verlaten en de bossen weer inlopen wandelen we via een paar bospaden weer terug naar het beginpunt van deze wandeling, de parkeerplaats Oud-Groevenbeek.

Schaapskooi
Grafheuvels
Landhuis Oud-Groevenbeek
Oude Watertoren
Groevenbeekse Heide


Putten: Klompenpad - Norderpad 12km.

GPS
RouteInformatie

Het Nordenpad is een klompenpad dat begint op het Kerkplein in het centrum van Putten. Parkeergelegenheid bij het gemeentehuis.
Vanaf het Kerkplein waar een informatiebord staat van dit klompenpad lopen we richting het gemeentehuis en even later steken we de oude rijksweg N303 over.
We verlaten Putten en lopen al snel een bosgebied binnen en gaan de route vervolgen via het Volenbekervoetpad.
Een trace van een oud kerkepad tussen landgoed Volenbeek en de kerk van Putten.
We passeren even later de boerderij Winkoop, lopen naar het landgoed Volenbeek en komen langs de museumboerderij De Mariahoeve. Vanaf hier vervolgen we de route langs enkele weilanden en sloten en steken we even later de Volenbeek over en wandelen naar het landgoed Vanenburg.
We lopen met een grote boog om het kasteel Vanenburg heen dat waarschijnlijk in 1389 werd gebouwd. Aan de achterzijde van het kasteel lopen we door het park en bosgebied van het kasteel en komen langs een watervijver.
Even later verlaten we dit bosgebied en lopen richting de Zuiderzeestraatweg die we al weer snel verlaten. Via verschillende bosranden en houtwallen komen we weer op het grondgebied van kasteel Vanenburg maar nu aan de voorzijde en lopen door een parkachtige omgeving met rechte paden en een waterpartij.
Bij de Engersteeg verlaten we dit park en passeren even later de oude waterval De Vanenburg. Hier stond van 1661 tot 1874 een papiermolen.
We lopen verder over de Engersteeg en passeren enkele zogenoemde brinkboerderijen en komen bij het station van Putten dat een aardig stuk buiten het centrum is gelegen.
Bij de Husselsesteeg lopen we over een onverhard pad met een boog om Putten en bij de oude rijksweg N303 aangekomen lopen we Putten weer binnen en naar het Kerkplein waar we deze route begonnen.

Putten
Volenbekervoetpad
Museumboerderij
Kasteel Vanenburg
Waterval Vanenburg