Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Nunspeet: NS-wandeling - Elburgwandelroute 15km.

GPS
RouteInformatie

De Elburgwandelroute is een NS-wandeling die gaat van Nunspeet naar Elburg.
Vanaf het station van Nunspeet lopen we naar het Veluwetransferium. Bij het Informatiepaviljoen staat een 30 meter hoge uitkijktoren, die een fraai uitzicht op de omgeving geeft.
Daarna lopen we al snel de bossen in en komen in een heuvelachtig terrein met verschillende stuwwallen. We passeren een golfbaan en op enige afstand de Zandenplas.
Na enige tijd verlaten we de bossen en wandelen door houtwallen en langs weilanden naar het landgoed Klarenbeek. Vervolgens lopen we verder door het park van dit landgoed naar Doornspijk.
In Doornspijk lopen we langs de kerk naar de Kerkdijk. Deze Kerkdijk wordt later een grasdijk die we een tijdje gaan volgen. We passeren eerst een oud kerkpad, het Goorpad en later de Goorkolk. Dit is een waterplas die is overgebleven na een dijkdoorbraak in 1881.
Aan het eind van de grasdijk liggen de gereconstrueerde fundamenten van de St. Ludgeruskerk die in 1825, tijdens een springvloed, hier in de golven van de voormalige Zuiderzee verdween.
We lopen weer verder over een andere grasdijk en passeren de Goorbeek, een beek met kwelwater uit de Veluwe.
Aan het eind van de grasdijk lopen we, via het Bagijnendijkje, naar Elburg en komen bij de Goorpoortbrug. Hier lopen we de vestingswal op.
Een stukje verder, bij de oude Vischpoort, lopen we Elburg binnen. Door de Vischpoortstraat lopen we het fraaie kleine centrum door en komen, via de Jufferenstraat, op de Zwolscheweg bij de bushalte aan. Hier brengt de bus ons terug naar Nunspeet.

Veluwetransferium
Landgoed Klarenbeek
Landgoed Doornspijk
St. Ludgeruskerk
Vischpoort

Nunspeet: Heideroute 18km.

GPS
RouteInformatie

Deze heidewandeling start bij het transferium van het station van Nunspeet.
Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer, lopen we de bossen in en even later steken we de drukke A28 over, waarna we de bossen van Hendriksbos binnenlopen.
Direct hier lopen we al door de eerste heidevelden, waar struiken en heideplanten elkaar afwisselen.
Daarna lopen we het Willemsbos binnen, waar hogere bomen de overhand hebben, we lopen verder door dit bosgebied en komen dan bij de Westeindscheheide, een groot uitgebreid heideveld.
Hier nemen we de eerste afslag en wandelen dwars door de heidevelden en zien onderweg kleine bordjes met informatie over de heide en de verschillende struiken.
Na enige tijd verlaten we dit heideveld en lopen weer door de bossen verder in een redelijk heuvelachtige omgeving, waarna we uitkomen bij het Hulshorsterzand, een uitgebreid zandstuivingsgebied met veel los zand, waardoor de paden een beetje onzichtbaar zijn geworden.
Na het Hulshorsterzand, steken we de A28 weer over en lopen door een zeer heuvelachtig terrein langs de spoorlijn terug naar transferium bij het station Nunspeet, waar we deze fraaie heidewandeling zijn begonnen.

Transferium
Hendriksbos
Willemsbos
Hulshorsterzand
Westeindscheheide