Home LAW/Streekpaden/etc. Wandelingen Nederland Reizen Buitenland GPS-tracks

Geldermalsen: NS-Wandeling - Mariënwaert-Linge 22km.

GPS
RouteInformatie

Deze NS-wandeling Mariënwaert-Linge route begint bij het station Geldermalsen.
Vanaf het station Geldermalsen lopen we naar de Linge bij Tricht en steken deze rivier over.
Nadat we ook de spoorbaan zijn overgestoken lopen we over de Lingedijk door een gebied met fruitbomen en passeren even later een Wiel.
Daarna passeren we het gemaal De Neust en lopen we de bekende Appeldijk op met uitzicht op de Linge en langs de weg veel fruitbomen.
Na een tijdje verlaten we de Appeldijk en lopen het bosgebied binnen van het landgoed Mariënwaert. Even later zien we links de molen van Enspijk en passeren de afslag naar het Enspijkse veer.
Als we onder het viaduct van de drukke A2 doorlopen komen we in Beesd. We lopen dwars door Beesd en passeren een tweetal kerken.
Buiten Beesd steken we de Linge weer over en volgen de weg langs de Linge naar Rumpt en daarna een klein rondje door deze gemeente. Via de Molendijk lopen we verder langs de Linge en passeren de Grote en Kleine Wiel waar vroeger Huize Rumpt stond. Nu staat er een stenen veldkruis.
Bij Rhenoy steken we de Linge weer over en lopen een stukje langs de drukke N327. Even later buigen we af naar Acquoy en zien we in de verte de scheve toren van deze gemeente al staan.
Met een bocht langs de Linge lopen we Acqouy binnen en passeren de scheve kerktoren. Daarna lopen we verder door een gebied vol met fruitbomen richting Asperen en passeren Fort Asperen dat tussen 1845 en 1847 werd gebouwd als onderdeel van de Hollandse Waterlinie samen met de inundatiesluizen.
We passeren verschillende sluizen, steken de Linge weer over en lopen Asperen binnen. Dan lopen we over de Stadwal weer langs de Linge en buigen daarna af naar de statige kerk van Asperen. Bij het gemeentehuis lopen we onder een traverse door en verlaten Asperen over een dijkpad.
Lopend over het dijkpad zien we links het Galgenwiel en rechts de Linge. Dan komt de glasstad Leerdam in zicht. We steken de Linge weer over en lopen naar het centrum van Leerdam over de Zuidwal en langs de stadsmuren. Bij de Grote Steiger lopen we het centrum in, over de Markt en passeren een kerk.
Even later komt het station van Leerdam in zicht waar deze NS wandeling eindigt.

Linge
Molen Enspijk
Acquoy
Asperen
Leerdam